Свет

Националне вредности: Нови немачки грађани морају да се изјасне о праву Израела на постојање

Јудаизам и Јевреји сада су немачке вредности
Националне вредности: Нови немачки грађани морају да се изјасне о праву Израела на постојањеGetty © picture alliance / Contributor

Нови закон о држављанству ступио је на снагу у Немачкој, са изричитом одредбом да подносиоци захтева морају да признају држави Израел право на постојање.

За социјално-либералну владу канцелара Олафа Шолца двојно држављанство било је кључни део кампање 2021. године, заједно са обећањем да ће скратити време чекања за нове грађане да добију немачки пасош на пет година. Земља раније није дозвољавала двојно држављанство за мигранте прве генерације.

Пораст антисемитизма, све оштрија дебата о израелском рату против Хамаса и пораст популарности антиимигрантске, крајње десничарске политике навели су Берлин да изврши ревизију доделе држављанства.

"Свако ко дели наше вредности и уложи напор, сада може брже да добије немачки пасош и више не мора да се одриче дела свог идентитета одричући се свог старог држављанства", рекла је министарка унутрашњих послова Ненси Фезер.

"Али, исто тако смо јасно ставили до знања: свако ко не дели наше вредности не може добити немачки пасош. Овде смо повукли кристално јасну црвену линију и учинили закон много строжим него раније".

Немачки парламентарци су се у јануару сагласили око правног основа нових услова за држављанство, али је конкретан садржај теста за добијање држављанства одређен владином уредбом.

Министарство унутрашњих послова је раније наговестило да намерава да укључи питања о јудаизму и јеврејском животу у Немачкој, али је није навело да ли ће укључити конкретну изјаву у вези са државом Израел.

Министарство унутрашњих послова је сада потврдило да ће то сада бити услов.

"Додата су нова питања везана за антисемитизам, право државе Израел на постојање и јеврејског живота у Немачкој", саопштило је министарство унутрашњих послова.

Проглашавање посвећености родној равноправности, демократији и историјској одговорности Немачке према јудаизму као резултат злочина националсоцијализма такође ће бити део теста, објашњава "Фајненшел тајмс".

image