Свет

Имигранти је неће разумети? Како је Ана Франк постала непожељна у Немачкој

Управа обданишта "Ана Франк" разматра промену имена да би га сви разумели
Имигранти је неће разумети? Како је Ана Франк постала непожељна у НемачкојGetty © Andrew Burton / Stringer

План управе вртића "Ана Франк" у Тагерхуту у немачкој покрајини Саксонија Анхалт да промене име обданишта названог по једној од најпознатијих жртава холокауста, изазвао је оштре реакције јавности.

Управни одбор вртића предложио је да се уместо "Ана Франк" објекат зове "Светски истраживач" јер се, према речима директорке Линде Шихпр, "деца муче да разумеју име, док родитељи имигрантског порекла често не могу да се поистовете са Аном Франк".

Намера обданишта изазвала је жестоке критике јавности, због чега је управа саопштила да је идеја о промени имена настала пре сукоба Израела и Хамаса, преноси "Еуроњуз".

"Много пре актуелних догађаја, почетком 2023. настала је расправа да се промена концепта учини видљивом давањем другачијег имена институцији. О томе се још увек разговара, и није донета никаква одлука. Тангерхут се залаже за космополитску Немачку која је свесна своје историјске одговорности као и своје образовне мисије", поручили су градске власти.

Случај је стигао и до премијера покрајине и Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) који су поручили да не пристају на преименовање вртића.

image