Свет

Бивши председник Хондураса у САД осуђен на 45 година затвора због трговине дрогом

Хуан Орландо Хернандез је био блиски савезник Вашингтона
Бивши председник Хондураса у САД осуђен на 45 година затвора због трговине дрогом© Jorge Cabrera/Getty Images

Бивши председник Хондураса и некадашњи амерички савезник Хуан Орландо Хернандез осуђен је пред америчким судом на 45 година федералног затвора и казну од осам милиона долара због вођења "нарко-државе" која је помагала у слању јужноамеричког кокаина у Сједињене Државе, јавља Си-Ен-Ен.

Хернандез (55), који је из Хондураса изручен након што је америчко Министарство правде против њега подигло три оптужбе за трговину дрогом и оружјем  2022. године, у марту је осуђен по савезној оптужници. Према речима тужилаца, изградио је своју политичку каријеру на милионима долара мита.

Током своја два председничка мандата од 2014. до 2022. године, како су рекли, помогао је да се најмање 400 тона кокаина пребаци у Сједињене Државе, истовремено штитећи трговце од изручења и кривичног гоњења.

Чланови завере у којој је Хернандез учествовао ослањали су се на националну полицију Хондураса да заштити пошиљке кокаина док су се кретале кроз земљу.

Амерички државни тужилац Мерик Гарланд рекао је да је Хернандез "злоупотребио свој положај председника Хондураса да управља земљом као нарко-државом у којој је насилним трговцима дрогом било дозвољено да раде практично некажњено, а народ Хондураса и Сједињених Држава принуђен да трпи последице".

Помоћник америчког тужиоца Џејкоб Гутвилиг рекао је раније да је Хернандез "асфалтирао кокаински супер-пут до Сједињених Држава".

image