Свет

БРИКС све јачи и већи: И Хондурас поднео захтев за чланство (ВИДЕО)

Председница Сиомара Кастро састала се у Шангају са шефицом Нове развојне банке БРИКС-а Дилмом Русеф, која је званично примила захтев те земље за придруживање овој организацији
БРИКС све јачи и већи: И Хондурас поднео захтев за чланство (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Kremlin Pool/ZUMAPRESS.com

Председница Хондураса Сиомара Кастро поднела је званичан захтев за улазак те земље у Нову развојну банку БРИКС-а, објавила је влада те земље на Твитеру.

"Председница Сиомара Кастро састала се у Шангају са шефицом Нове развојне банке БРИКС-а Дилмом Русеф, која је званично примила захтев Хондураса за придруживање овој организацији", наводи се.

Напомиње се да ће у наредним данима бити формирана владина техничка комисија која ће започети процес уласка.

Одлука о стварању Нове развојне банке у оквиру БРИКС-а донета је 2013. на самиту у Дурбану у Јужној Африци. На следећем самиту, 2014. године, у бразилском граду Форталеза, потписан је споразум о банци. 

Банка је званично почела с радом на инаугурационој седници Савета гувернера банке 7. јула 2015. у Москви. Њен основни циљ је финансирање инфраструктурних пројеката и пројеката одрживог развоја у државама чланицама БРИКС-а и у земљама у развоју.

БРИКС тренутно окупља Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, а бројне друге земље, попут Аргентине, Алжира и Ирана, а како наводи Министарство спољних послова Кине, и Индонезије, Саудијске Арабије, Египта и Турске, желе да се придруже овом економском блоку.

Јужна Африка је раније ове године преузела председавање БРИКС-у од Кине, које ће трајати до краја 2023.

image