Свет

Председничка дебата Бајден–Трамп: Пет "врућих" тема

Милиони Американаца имаће 90 минута да процене ко може да води земљу
Председничка дебата Бајден–Трамп: Пет "врућих" темаGetty © Mario Tama / Staff

Остарели борци у америчкој председничкој дебати добро су познати, али ће први сусрет после четири године, између бившег председника Доналда Трампа и садашњег Џозефа Бајдена бити непознаница, нарочито ако се узме у обзир Трамова историја одступања од сценарија и Бајденова општа дезоријентисаност.

Медији преносе да је Бајден одбио да се тестира на наркотике уочи Си-Ен-Енове дебате, као и да анкете показују да је Трамп и даље у вођству.

"Фајненшел тајмс" је издвојио пет кључних "тема" председничке дебате.

Да ли су ови кандидати способни за још четири године на челу САД?

Си-Ен-Енов 90-минутни ће бити испрекидан са две паузе за рекламе. То ће милионима Американаца дати прилику да процене издржљивост оба кандидата.

Бајден (81) ће морати да покаже да је физички и ментално способан док истраживања јавног мњења показују да већина Американаца мисли да је престар да би био председник. Трамп (78) није много млађи, али делује способније и спремније.

Ниједном кандидату није дозвољено да изађе на сцену са белешкама или другим припремљеним материјалима, иако ће добити оловку и папир да хватају белешке.

Занимљиво, обе стране су пристале на строгу контролу дебате.

Директан пренос неће се одвијати пред студијском публиком, а кандидатима ће бити омогућено два минута за одговоре и један минут за побијања. Њихови микрофони ће бити искључени када не говоре.

Познато је да је прва дебата између њих двојице у кампањи 2020. била необуздана – и запамћена по Трамповим сталним упадицама и нестрпљивом Бајдену који му је одбрусио: "Хоћеш ли ућутати, човече?"

Чак и са наметнутим ограничењима, Трамп би ипак могао да избаци Бајдена из такта.

Оптужнице против Трампа

Бајден није често потезао причу о "осуђеном преступнику" Трампу, што не значи да сада не би могао да искористи суђења која чекају његовог противкандидата.

То би могло да буде ризично за Бајдена, који има своје правне главобоље, укључујући пресуду против његовог сина Хантера Бајдена, који је проглашен кривим по три тачке оптужнице које се односе на његово незаконито поседовање оружја. Млађег Бајдена чека и суђење због пореза касније ове године у Калифорнији.

Самог председника је Министарство правде истражило због његовог руковања поверљивим документима. Случај је одбачен иако је коментар специјалног тужиоца да је Бајден "старији човек са слабим памћењем" нанео одређену политичку штету демократама.

Дебата у четвртак такође долази док се Врховни суд САД припрема да донесе одлуку о томе да ли ће Трампу бити одобрен правни имунитет од кривичног гоњења за било шта што је урадио док је био председник – што је важна одлука за трку за Белу кућу.

Може ли Бајден да окрене дебату ка судбини америчке демократије?

Актуелни председник је започео своју кампању сугеришући да би предстојећи избори могли бити егзистенцијални за америчку демократију.

Вероватно ће као доказ навести Трампово одбијање да призна пораз на изборима 2020. и напад републиканских присталица 6. јануара 2021. на амерички Капитол и покушати да усмери дебату на Трампов став о америчкој демократији и да прикаже бившег председника као потенцијалног ауторитарног лидера.

Али...

...Економија

Трамп ће ударити на Бајдена због његовог лошег управљања америчком економијом. Најновија анкета "Фајненшел тајмса" показала је да амерички бирачи верују више Трампу него Бајдену, када је реч о економији, као и да само сваки пети каже да им је финансијски боље под председником демократом.

Инфлација је значајна тема - порасла је на вишедеценијски максимум под Бајденом 2022. године и највећа је брига бирача. Инфлација се смањила у последње две године, али је и даље превисока за Фед, што значи да трошкови позајмљивања остају високи.

Имиграција, абортус и сукоби?

Трамп је немилосрдно нападао Бајдена због пораста броја миграната који илегално прелазе преко границе између САД и Мексика у последње три године – и може се очекивати да ће то наставити и на дебати. Анкете показују да је то и даље слаба тачка за демократског председника.

Бајден ће "чекати" Трампа по питању абортуса. Бивши председник је у више наврата преузимао заслуге за то што је Врховни суд поништио пресуду у случају Роу против Вејда, чиме су уведена нова ограничења на абортус у неким државама. Бајден ће покушати да се наметне као заштитник женских (репродуктивних) права.

Спољна политика би могла да буде још једна тачка спорења, а Трамп ће вероватно критиковати Бајдена због Украјине и Газе. Бивши председник је више пута поручио да ће окончати оба сукоба скоро одмах.

Бајден би могао да покуша да прикаже свог ривала као превише меког према Русији и наивног када је реч о Блиском истоку – мада ће ту морати да пази због поделе унутар самих демократа због подршке Израелу.

Актуелни председник би могао да потегне и питање НАТО-а и подсети на Трампове претње да ће повући САД из Алијансе, ако земље чланице не испуне циљ од два одсто на одбрану.

image