Србија и Балкан

Тужилац ослободио Бајдена оптужби, па га прозвао: Старији човек са лошим памћењем

"Моје памћење је сасвим добро. Старији сам човек и знам шта радим", одговорио амерички председник
Тужилац ослободио Бајдена оптужби, па га прозвао: Старији човек са лошим памћењем© AP Photo/Evan Vucci/Tanjug

За америчког председника Џозефа Бајдена случај неадекватног руковања поверљивим документима приликом одласка са места потпредседника Сједињених Држава 2017. године закључен је, али је изгледа сам закључак истраге остао у другом плану, док су се тврдње специјалног тужиоца Роберта Хура нашле у Бајденовом фокусу.

Пре свега - оне које се тичу његовог сина Боа (46), преминулог од тумора мозга.

Бајден је критиковао наводе специјалног тужиоца Хура да се амерички председник не сећа када је његов син Бо преминуо, помињући његове проблеме у памћењу.

"Како се усудио да учини тако нешто? Када ми је постављено то питање у себи сам помислио да их се не тиче тако нешто", рекао је Бајден током обраћања у Белој кући, преноси Ен-Би-Си њуз.

Бајден је нагласио да га памћење баш добро служи.

"Моје памћење је сасвим добро. Старији сам човек и знам шта радим", истакао је амерички председник.

Тужилац Роберт Хур рекао је да је одлучио да не подиже оптужницу зато што је Бајден сарађивао у истрази и зато што би вероватно изазвао симпатије као оптужени током суђења.

"Разматрали смо и то да би се, на суђењу, господин Бајден пороти вероватно представио - као што је то био случај кад смо ми разговарали са њим - као симпатични, добронамерни старији човек са лошим памћењем", написао је Хур.

Ова изјава могла би да изазове додатне проблеме за 81-годишњег Бајдена који покушава да убеди бираче да није превише стар да добије још један четворогодишњи мандат.

Нови гафови старог председника

Да не може баш да се похвали можданом виталношћу, може се видети из његовог последњег наступа, када је на конференцији за штампу, сазваној после објављивања извештаја са циљем да би објаснио да је с његовим менталним стањем све у реду, побркао је лидере Египта и Мексика, тј. египатског председника Абдела Фатаха ел Сисија назвао је "председником Мексика".

"Мислим да, ух... Као што знате, у почетку председник Мексика Сиси није желео да отвори капију како би дозволио да хуманитарни материјал уђе. Разговарао сам са њим и убедио га да отвори капију", рекао је Бајден.

Који дан пре тога амерички председник разговарао је и са мртвим колегама.

Председник САД Џозеф Бајден је на предизборном догађају у Лас Вегасу помешао француског председника Емануела Макрона с некадашњим лидером Француске Франсоа Митераном, који је умро 1996. године, али и Немачку са Француском.

"Одмах пошто сам изабран, отишао сам на оно што зову састанак Г7 где су и сви НАТО лидери. Био сам на југу Енглеске, сео сам и рекао: 'Америка се вратила', и Митеран из Немачке, мислим из Француске, погледао ме је и рекао, рекао: 'Знаш, зашто... на колико си се вратио?'", изјавио је Бајден.

Бела кућа је касније објавила исправку у којој је Митераново име прецртано и замењено именом актуелног председника Француске Емануела Макрона, преноси "Хил".

Затим је направио још један гаф - помешао је имена европских политичара, рекавши да је 2021. године комуницирао са бившим немачким канцеларом Хелмутом Колом, који је преминуо 2017. године.

image