Свет

Херш: Број убијених у Појасу Газе много виши него што је пријављено

Шта није у реду са међународном заједницом, упитао је један експерт из Америке
Херш: Број убијених у Појасу Газе много виши него што је пријављеноGetty © NurPhoto / Contributor

Број убијених Палестинаца у Гази, укључујући и оне за које се верује да су кадрови Хамаса, прошао је низ јавних рекалибрација последњих недеља, пошто се реконструисани израелски ратни кабинет бори да умањи међународни бес због покоља у енклави, пише новинар Симор Херш.

Смањени број лешева био је само споредна представа, јер се израелска офанзива у Гази наставља без знакова прекида ватре који је Бајденова администрација очајнички тражила.

Хамас је покренуо рат прошлог 7. октобра изненадним нападом у којем је убијено 1.139 Израелаца и повређено још 3.400. За таоце је узето око 250 војника и цивила.

Очекивани одговор Израела почео је за неколико дана, бомбардовањем појаса Газе. Неке израелске копнене операције унутар Газе почеле су 13. октобра, а две недеље касније почела је очекивана офанзива у пуном обиму.

Рат и даље бесни, а једна процена каже да је до почетка априла 70.000 тона експлозива бачено на циљеве широм Газе дугачке 40-ак километара, више него што је Немачка бацила на Лондон и Америка и Уједињено Краљевство на Дрезден и Хамбург у Другом светском рату, заједно.

Министарство здравља Газе, које је под контролом Хамаса, проценило је ове седмице да је у израелским нападима убијено 37.718, а рањено је више од 86.000 становника Газе.

Прошлог месеца израелска влада је објавила много нижу процену жртава, наводећи да су њени авиони и трупе убили 14.000 "терориста" – бораца Хамаса – и не више од 16.000 цивила.

Бајденова администрација, уочи прве председничке дебате, није рекла ништа о новим бројевима, али има много виших аналитичара у међународној заједници људских права и друштвених наука који сматрају да су ове бројке превара: огромно потцењивање штете учињене тероризованом цивилном становништву које живи у импровизованим шаторима и склоништима усред болести и неухрањености, са недостатком санитарних услова, медицинске неге и лекова, као и са све већим очајем и умором.

Херш наводи да је разговарао са стручњацима за јавно здравље и статистику у Америци и да је опште уверење да је број убијених цивила у Гази далеко већи од пријављених, али да нико не зна колики је тачно.

Један стручњак за јавно здравље је признао: "Није могуће утврдити јасан и дефинитиван број лешева, с обзиром на континуирано израелско бомбардовање."

Према његовим речима, Газа је била идеална мета за ваздушни напад. "Нема функционалне ватрогасне службе. Нема ватрогасних возила. Нема воде. Нема места за бекство. Нема болница. Нема струје. Људи који живе у шаторима и тела наслагана свуда... која једу пси луталице", наводи.

"Шта није у реду са међународном заједницом?", упитао је.

Експерт је додао да за недостатак боље статистике жртава није крив само Израел. "Хамас има сопствени интерес да доследно смањује број убијених цивила због недостатка планирања током година када је био задужен за Газу", наводи.

Међународна агенција за заштиту деце "Сејв д чилдрен" објавила је овог месеца извештај у којем се процењује да је чак 21.000 деце у Гази "заробљено испод рушевина, заточено, сахрањено у необележеним гробовима или изгубљено". Друга деца, наводи агенција, "су присилно нестала, укључујући непознати број притворених и присилно пребачених из Газе" при чему породицама није познато где се налазе "усред извјештаја о злостављању и мучењу".

Џереми Стонер, регионални директор добротворне организације за Блиски исток, рекао је: "Газа је постала гробље за децу, са хиљадама других несталих, а њихова судбина је непозната... Очајнички нам је потребан прекид ватре да бисмо пронашли несталу децу која су преживела, и да спречимо да више породица буде уништено."

image