Свет

Више деце убијено у Појасу Газе за шест месеци него за четири године у свим светским сукобима

У Појасу Газе је током шестомесечног рата између Хамаса и Израела убијено 13.000 деце, саопштено је из Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (УНРВА)
Више деце убијено у Појасу Газе за шест месеци него за четири године у свим светским сукобимаGetty © Anadolu / Contributor

Више од 34.000 људи убијено је за пола године израелске офанзиве у Појасу Газе, од чега 13.000 деце што је шокантна бројка, рекао је Филип Лазарини, генерални комесар УНРВА.

"Знамо да је више деце изгубило живот у Гази за шест месеци него у свим светским сукобима у протекле четири године. Дакле, ово је без преседана, запањујуће и по обиму и по нивоу разарања", рекао је Лазарини за ТАСС.

Шеф УНРВА је рекао да је бројка од 34.000 људи за колико палестинске власти кажу да је убијено у енклави није "пренадувана" и у складу је са "размерама и бројем убијених", али је додао да не зна да ли она покрива и оне који су затрпани испод рушевина.

"Зато ћу рећи да су дати подаци, нажалост, можда блиски стварном стању ствари. Реално, број смртних случајева може бити чак и већи или драстично већи", рекао је он.

Рат између Израела и Хамаса почео је нападом палестинског покрета на израелску територију 7. октобра 2023. године. Погинуло је 1.200 Израелаца, 5.400 је повређено, више од 200 Израелаца и странаца је отето.

Израел је покренуо војну операцију одмазде у којој је убијено више од 34.000 Палестинаца и повређено и рањено више од 77.000 људи.

image