Свет

Кина позвала САД да престану да подржавају "провокације" Филипина

Мао Нинг је додао да су Филипини окренули леђа договору са Кином, доводећи у питање њен суверенитет и територијални интегритет
Кина позвала САД да престану да подржавају "провокације" Филипина© Ezra Acayan/Getty Images

Кина је данас позвала Сједињене Државе да престану да толеришу и подржавају "провокације" Филипина, након што је заменик државног секретара Курт Кембел изразио забринутост због "дестабилизујућих акција Пекинга у Јужном кинеском мору".

Кина и Филипини су недавно разменили оптужбе за "опасне и илегалне маневре" који утичу на њихова пловила у области око Другог Томас Шола, спорног атола на прометном пловном путу.

"Сједињене Државе треба да престану да одобравају и подржавају провокације Филипина и да предузму практичне акције за очување мира и стабилности у Јужном кинеском мору", рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг, преноси Ројтерс.

Филипини су послали мисије да снабдевају војнике који живе на зарђалом, застарелом ратном броду који је Манила намерно приземљила 1999. на атолу како би ојачала своје претензије на суверенитет.

На редовном брифингу, Мао је додао да су Филипини окренули леђа договору са Кином, доводећи у питање њен суверенитет и територијални интегритет, и инсистирајући на испоруци грађевинског материјала за ратни брод.

Филипински морнар је 17. јуна повређен након онога што је војска те земље југоисточне Азије назвала "намерним нападом великом брзином" од стране кинеске обалске страже, а што је Кина оспорила рекавши да су радње биле законите.

Кембел је то рекао заменику министра спољних послова Кине током телефонског разговора у четвртак, саопштио је амерички Стејт департмент.

Дан раније, амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан и његов филипински колега Едуардо Ано разговарали су о заједничкој забринутости због "опасних и ескалационих акција Кине".

Сједињене Државе су поново потврдиле своју посвећеност безбедности Филипина, саопштила је Бела кућа.

Кина иначе тврди да полаже право на скоро цело Јужно кинеско море, укључујући делове који припадају Брунеју, Индонезији, Малезији, Филипинима и Вијетнаму.

image