Свет

"Глобал тајмс": Филипини се у Јужном кинеском мору понашају као пијандуре

Недавни сусрет кинеског и филипинског брода у близини кинеског гребена Ренаи у Јужном кинеском мору ескалирао ситуацију у региону
"Глобал тајмс": Филипини се у Јужном кинеском мору понашају као пијандуре© Tanjug/AP Photo/Joeal Calupitan, File

Протеклог викенда дошло је до новог инцидента у Јужном кинеском мору када су се филипински бродови намерно очешали са кинеским који је, како наводе из Пекинга, био у стању "стационарног плутања" у близини кинеског гребена Ренаи.

Иако је кристално јасно ко је одговоран за инциденте, Манила и њени западни савезници преувеличали су ситуацију и оптужили Кинезе за силеџијско понашање. Чини се да се Филипини данас понашају као неко ко је конзумирао много јефтиног алкохола и сада "пијан вози" по Јужном кинеском мору или покушава да изазове инциденте под утицајем алкохола, пише "Глобал тајмс".

Филипини треба да буду свесни да никада неће моћи ни на који начин да стекну предност над Кином. Напротив, овај приступ је веома опасан, упозорава гласило владајуће партије Кине и наводи да је ове године понашање Филипина у Јужном кинеском мору све радикалније и смелије - упади рибарских бродова у кинеске воде, покушаји кријумчарења...

Ако наставе тако, наводи "Глобал тајмс", само је питање времена када ће то довести до трвења или чак сукоба са поморским снагама за спровођење закона, које су посвећене одбрани националног суверенитета, безбедности и поморских интереса Кине.

Лист наводи да можда одређене политичке снаге на Филипинима, заједно са спољним утицајима на челу са САД, желе да ескалирају ситуацију у региону али упозорава да Пекинг на то неће пристати.

"Кина нема простора за компромис или уступак у питању територијалног суверенитета. Филипини не би требало да гаје илузије", нити да дозволе да питање Јужног кинеског мора ескалира и измакне контроли, наводи се у тексту.

Суверенитет над гребеном Ренаи није споран, а управо су Филипини својом провокативном тактиком вештачки створили "спор". Војно пловило "приземљено" на гребену Ренаи већ је у трошном стању. Кина никада неће дозволити Филипинима да користе овај напуштени ратни брод, као изговор да покушају да заузму Ренаи. Проактивно уклањање ратног брода или омогућавање да се природно распадне био би најрационалнији избор за Филипине, наводи "Глобал тајмс" и закључује да је уводник "искрен савет за Филипине, а може се посматрати и као снажно упозорење".

image