Свет

Пентагон: Не планирамо успостављање војне базе у Замбији

Командант Африкома каже да је Вашингтон "продубио" своје безбедносне везе са Замбијом, али да нема планове да остави војни "отисак"
Пентагон: Не планирамо успостављање војне базе у ЗамбијиGetty © Tom Williams / Contributor

Вашингтон не планира да успостави војну базу у Замбији, рекао је новинарима шеф америчке Команде за Африку (Африком).

Генерал Мајкл Ленгли је реаговао на тврдње да САД разматрају стално распоређивање трупа у Замбији без одобрења власти те јужноафричке земље.

"То је апсолутно нетачно. Немамо базе у Замбији. Немамо у плану ни да их отворимо", рекао је генерал.

Прошле недеље, замбијски посланици затражили су од владе да преузме одговорност у решавању регионалних спорова, упозоравајући да би угошћавање снага Африкома могло да затегне односе са суседима.

Протести су уследили након забринутости коју је изразио председник Зимбабвеа Емерсон Мнангагва, који је свом руском колеги Владимиру Путину, током посете Санкт Петербургу раније овог месеца, рекао да САД покушавају да "милитаризују" Замбију у покушају да пројектују моћ у региону и изолују суседни Зимбабве.

Јужна Африка, Либија и Нигерија се противе распоређивању Африкома у Африци, страхујући да Вашингтон намерава да прошири свој утицај на континенту и да приоритет заштити својих нафтних интереса.

Америчко војно присуство у Замбији дуго је наилазило на противљење, посебно откако је Вашингтон најавио покретање Африкомове Канцеларије за безбедносну сарадњу у америчкој амбасади у главном граду Лусаки. Власти афричке земље и званичници Пентагона инсистирали су да је једина сврха центра да обучава националне трупе за мисије УН.

Међутим, парламентарац Стивен Кампјонго рекао је за РТ да Лусаки није потребно америчко војно присуство. Посланик Патриотског фронта критиковао је "нејасне" циљеве Африкома у земљи, рекавши да "свака међународна политика мора бити заснована на међусобном поштовању, уважавајући суверенитет сваке државе".

Амерички генерал Ленгли рекао је новинарима да Вашингтон има "веома продубљено партнерство" са Замбијом, али да "нема планова за базу".

"Појачали смо безбедносну сарадњу са њима, али нема отиска, нема базе. Имамо канцеларију за безбедносну сарадњу, која је смештена у амбасади, али нема базе", рекао је он.

Вашингтон настоји да задржи своје присуство на континенту након што му је наређено да уклони своју војску из значајних подручја, укључујући кључне државе Сахела – Нигер и Чад.

Раније ове недеље, највиши званичници америчке војске, укључујући Ленглија, били су у Боцвани како би били ко-домаћини Африкомове конференције шефова одбране Африке.

У одговору на питање о томе које земље Пентагон разматра за базу након повлачења из Нигера, командант Африкома је одбио да наведе имена, али је рекао да је путовао широм западне Африке да би се сарађивао са партнерима у борби против регионалних безбедносних претњи.

image