Свет

САД пакују кофере: 1.000 америчких војника напустиће Нигер

Заменик државног секретара САД и премијер Нигера постигли су договор о повлачењу америчких војних снага из те земље, пренео је Ројтерс
САД пакују кофере: 1.000 америчких војника напустиће Нигер© Tanjug/AP Photo/Carley Petesch, File

САД су обавестиле Нигер да ће ускоро повући 1.000 војника из те афричке земље у наредним месецима, написао је новинар "Њујорк тајмса" Ерик Шмит на Твитеру.

"На састанку у петак, заменик државног секретара САД и премијер Нигера Али Ламин Зејне постигли су договор о повлачењу америчких војних снага из те земље", пренео је Ројтерс исту вест, позивајући се на извор.

Пре осам дана су руски војни инструктори стигли у Нигер у авиону који је носио војну опрему, саопштила је нигерска државна телевизија РТН и емитовала снимак искрцавања опреме из војног теретног авиона.

"Овде смо да обучавамо војску Нигера, у оквиру споразума о развијању војне сарадње Русије и Нигера", рекао је за РТН један од руских војних инструктора.

Пре тога је влада Нигера раскинула споразум којим се америчком контингенту дозвољава да остане у земљи.

Како је појаснио портал "Взгљад", руководство Нигера донело је сензационалну одлуку да протера америчке трупе, а самим тим угрожена је најважнија војне базе САД у Африци. Нигер сада успоставља сарадњу са Русијом и Ираном, а до оваквог развоја догађаја довело је понашање Стејт департмента.

image
VV inauguration
banner