Свет

Ново истраживање: Европљани немају поверења у јавно здравство

У Србији свега 33 одсто грађана верује здравственом систему, а међу највећим проблемима широм Старог континента су недовољан број лекара специјалиста, и готово непостојећа брига о менталном здрављу
Ново истраживање: Европљани немају поверења у јавно здравствоGetty © David Sacks

Штадин Здравствени извештај 2024, са 46.000 испитаника из 23 земље, међу којима је и Србија, и ове године показује да се наставља континуирани пад задовољства јавним здравственим системима широм Европе, трећу годину заредом, а генерални директор компаније ШТАДА Питер Голдшмит каже да је такав резултат очекиван.

"Највише ме је изненадила чињеница да се много људи у Европи осећа усамљено, посебно млади. Ако гледамо ширу слику, то је у директној вези с менталним здрављем", рекао је Голдшмит за Танјуг, те додао да је истраживање показало да у појединим здравственим системима готово да не постоји подршка о питању менталног здравља или је има врло мало.

Када је реч о Србији, према резултатима истраживања, 65 одсто грађана није задовољно здравственим системом.

"У Србији видимо да свега 33 одсто грађана верује здравственом систему, и то је већ континуирано низак ниво поверења. Мислим да је веома важно пронаћи начин како да се постојећи ресурси искористе тако да пруже бољи ефекат, јер свака влада треба да одлучи колико новца жели да уложи у здравствени систем, али је поента како да се уложено искористи да створи веће задовољство људи тиме што добијају. Колико сам видео из извештаја, проблем у Србији је доћи до специјалисте и заказати термин брзо", навео је Голдшмит.

Такође, у појединим земљама приметан је и проблем у недовољном броју лекара специјалиста.

"Лакше је доћи до лекара опште праксе, али када је реч о специјалисти, ту је већ мало теже. Али и ту постоји једна ствар - лекари треба да проводе више времена у разговору с пацијентима, управо лекари опште праксе. У том случају, нису фокусирани само на физички него и ментални проблем пацијента, јер управо ту може да лежи проблем који се одражава на физичко здравље. Треба да нађу времена и заиста слушају своје пацијенте, то је кључно", закључио је Голдшмит.

Једно од најважнијих питања у извештају Штаде ове године је - Колико смо срећни?, а извештај 2024. поставља више од 30 питања и о другим актуелним темама - Колико верујемо конвенционалној медицини? Шта нам доноси вештачка интелигенција? Плашимо ли се старења? Колико нам је важан физички изглед? Шта мислимо о пластичној хирургији?

У десетом Штада Здравственом извештају 2024. обухваћен је досад највећи број земаља, чак 23 - Аустрија, Белгија, Бугарска, Чешка Република, Данска, Финска, Француска, Немачка, Мађарска, Ирска, Италија, Казахстан, Холандија, Пољска, Португалија, Румунија, Србија, Словачка, Шпанија, Шведска, Швајцарска, Уједињено Краљевство и Узбекистан.

image