Србија и Балкан

Нова РФЗО листа лекова: Колико ће бити иновативних медикамената и када ће стићи до пацијената

На новој листи се налази 55 нових лекова, од којих су 22 иновативни, међу којим су 16 за болести за које досад нису постојали
Нова РФЗО листа лекова: Колико ће бити иновативних медикамената и када ће стићи до пацијенатаGetty © Photo Illustration by Milos Vujinovic/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Нови иновативни лекови који су се нашли на листи коју је прошле недеље одобрила Влада Србије биће на располагању најтежим пацијентима, у болницама и апотекама, током маја, рекла је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић.

Фонд је у фази расписивања јавних набавки које трају два месеца, а на новој листи се налази 55 нових лекова, од којих су 22 иновативни, међу којим су 16 за болести за које досад нису постојали.

"Од 22 иновативна лека чак 17 је за онколошке пацијенте. Максимално се улаже у лекове, али и у специфичне лекове за ретке болести", рекла је директорка РФЗО на Копаоник бизнис форуму, те додала да издваја онколошке пацијенте зато што смо сведоци епидемије малигних болести, и што знамо да је ширење епидемије, нажалост, најављено до 2030. године.

Директорка РФЗО је за РТС истакла да је захваљујући улагању у лекове и медицинску опрему 18 мамографа стигло у болнице у Србији, док се очекује да ускоро још две магнетне резонанце буду стављене у функцију.

Напоменула је да су се раније лекови за мултиплу склерозу давали у само шест болница, а сада ће бити на располагању у 22, за колоректални карцином у осам а сада у 29, а за карцином дојке уместо у досадашњих пет сада у 31 установи.

Такође, РФЗО ради на повећању броја здравствених установа у којима ће се давати лекови за хематолошка обољења и псоријазу.

Говорећи о борби против рака, Сања Радојевић Шкодрић је рекла да су за то, као и превенцију и рану дијагностику, потребни савремена опрема и лекови и болнички капацитети.

"Превенција је нешто што је најскупље у здравству за шта су се у Србији сада стекли услови", рекла је директорка РФЗО.

Указала је на то да ће се интензивно радити на равномерној покривености стручним кадром у целој Србији.

image
VV inauguration
banner