Свет

Дерусификација у замаху: Вандализована спомен-плоча Михаилу Булгакову у музеју у Кијеву

Демонтажа споменика везаних за совјетску историју, као и преименовање улица, почело је у Украјини 2015. године, када је усвојен закон о декомунизацији
Дерусификација у замаху: Вандализована спомен-плоча Михаилу Булгакову у музеју у Кијевуwww.globallookpress.com © mikhail bulgakov

Непознате особе префарбале бронзаном бојом спомен-плочу руском писцу Михаилу Булгакову на фасади Књижевно меморијалног музеја у Кијеву, јавили су украјински медији.

Како је пренео украјински сајт "Страна", непознате особе су крајем априла 2023. године полиле црвеном бојом спомен-плочу на фасади некадашње куће писца Булгакова у Кијеву, која је уједно и музеј.

Тада је управа музеја одлучила да сачува трагове вандализма како би пренела украјинском друштву да историју треба проучавати, а не одбацивати.

Споменик је у том облику сачуван више од годину дана, преносe РИА Новости.

Демонтажа споменика везаних за совјетску историју, као и преименовање улица, почели су у Украјини 2015. године, када је усвојен закон о декомунизацији.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да украјинске власти дуги низ година спроводе агресивну дерусификацију и насилну асимилацију, подсећа руска агенција.

image