Магазин

Загонетни живот Михаила Булгакова - геније и пророк који за себе каже да је "продао душу Стаљину"

Када се спомене Михаил Булгаков, прво што падне на памет јесте његов роман "Мајстор и Маргарита", који је током 20. века био један од најчитанијих књижевних дела на свету. Његов је живот, попут сижеа овог романа, био испреплетан разним изазовним и непредвидивим ситуацијама, а таленат неколико пута стављан под знак питања.
Загонетни живот Михаила Булгакова - геније и пророк који за себе каже да је "продао душу Стаљину"© Wikimedia Commons / Михаил Булгаков

Иза кулиса генијалности једног од највећих руских писаца свих времена крију се многе мрачне тајне, које су како његове савременике, тако и критичаре данашњице, неколико пута наводиле да посумњају у његову надареност. Међутим, о величини његовог лика и доприносу светској култури и књижевности се не могу водити полемике - он је био и остаће један од најпознатијих руских писаца икада. Пре него што се упутимо иза кулиса, једна занимљива информација: 2016. године је предузеће "Пошта Србије" избацило марку са ликом Михаила Булгакова.

Булгаков је био пророк?

Можда и најконтроверзнија чињеница која се везује за лик Михаила Булгакова јесте та да је он имао неке надљудске моћи, а конкретно - моћ да предвиди будућност. Прво што је предвидео, још као сасвим млад, било је да ће се женити три пута. Тако је и било.

Булгаков је предвидео чак и сопствену смрт. У рукопису романа "Мајстор и Маргарита", последња измена је била реченица главне хероине: "Значи, то писци иду за ковчегом?" Реченица је исписана 13. фебруара 1940. године, а већ 10. марта је Булгаков напустио овај свет.

Продао је душу Стаљину

Писца су веома често доводили у везу са Стаљиним, а њихов однос је заиста био чудан. Са једне стране, политичар је веома волео представу која је постављена по делу Булгакова - сматра се да је Стаљин погледао барем 15 пута. Са друге стране, Булгаков је дуго година био под будним оком обавештајних служби.

Његов дом је неколико пута био претресан, а сам писац одвођен на испитивање у просторије обавештајне службе на Лубјанке. Једном су приликом, претресајући његов стан, обавештајци запленили чак и рукописе "Псећег срца" и приватни дневник књижевника.

Када су његове књиге престале да се издају, а представе да се приказују, Булгаков је замолио Стаљина да га пусти да оде из земље, али је "отац народа" овакав захтев одбио. Како би га умислостивио, Михаил је чак написао дело "Батум" у коме је Стаљина величао, али се ни та представа, по личном захтеву вожда, није нашла на репертоарима позоришта.

Да ли из сажаљења или због знака пажње који му је писац уделио, Стаљин је ускоро позвао Булгакова и посаветовао га да се запосли у позоришту МХАТ. Због тога је сам писац за себе сматрао да је "продао душу ђаволу".

Михаил Булгаков је игром случаја постао морфијумски зависник

Пре него што се прославио као писац, Михаил Булгаков је радио као лекар, а током једне од операција, био је у контакту са дететом оболелом од дифтерије. Плашећи се да се не зарази од пацијента, Булгаков је себи дао антидифтеријску вакцину, која је код њега изазвала страшну алергијску рекацију. Болови су били толико неподношљиви, да је млади лекар одлучио да себи убризга морфијум. 

Међутим, како би дејство опијата престајало, тако би болови постајали све јачи. За једном инјекцијом уследила је друга, трећа, четврта, и ко зна колико још. Његова прва супруга, Татјана, је била та која му је помогла да се реши зависности, али се пред сам крај живота писац поново уплео у "морфијумску мрежу". И овога пута је здравствено стање било пресудно, будући да је имао веома прогресивну болест бубрега, која је касније захватила и друге органе. О борби са зависношћу писао је у књизи "Морфијум" где је описао свакодневни живот зависника од морфијума.

image