Свет

"Велт": Украјини потребно још 200.000 војника да реши проблем недостатка људства

Како се наводи, стотине хиљада украјинских војника је погинуло или је рањено од фебруара 2022, односно почетка СВО
"Велт": Украјини потребно још 200.000 војника да реши проблем недостатка људстваGetty © Jose Colon/Anadolu

Кијев мора да мобилише још око 200.000 људи у војску, како би решио проблем недостатка трупа, пише немачки "Велт".

Како се наводи, стотине хиљада украјинских војника је погинуло или је рањено од фебруара 2022, односно почетка СВО. Међутим, немачки лист није изнео тачан број неповратних губитака. 

Према проценама њихових саговорника, који долазе из обавештајних служби са Запада, Украјина мора мобилисати најмање 50.000 на свака три месеца како би решила проблем недостатка људства. Међутим, извори наводе да Кијев до сада није успевао да достигне ову бројку.

Истовремено, званичник из украјинског Министарства правде, наводи да власти у Кијеву верују да ће закон донесен у мају, којим се омогућава слање око 2.800 затвореника у зону борбених дејстава, допринети решењу проблема са људством.

Ипак, стручњаци на које се позива "Велт" оцењују да ово неће бити ни изблиза довољно мушкараца, већ да је украјинској војсци потребно око 200.000 људи.

Подсећања ради, лидер кијевског режима Владимир Зеленски је почетком маја поново продужио ванредно стање и општу мобилизацију и то до 11. августа. Такође, почетком априла Врховна рада усвојила је закон којим се дозвољава регрутација одређених затвореника и њихово слање у зону борбених дејстава.

image