Свет

Шолц у посети Пољској: Развој сарадње у одбрани главна тема разговора

Шолц и Туск ће учествовати и у консултацијама владе две земље, што је први такав састанак од 2018. године
Шолц у посети Пољској: Развој сарадње у одбрани главна тема разговораwww.globallookpress.com © © Michael Kappeler

Немачки канцелар Олаф Шолц борави данас у посети Пољској током које ће са пољским премијером Доналдом Туском разговарати о јачању сарадње двеју земаља, посебно у области одбране. Шолц и Туск ће учествовати и у консултацијама владе две земље, што је први такав састанак од 2018. године, пренео је Ројтерс.

Односи Немачке и Пољске су се побољшали од када је Тускова проевропска коалиција дошла на власт у децембру, окончавши на тај начин осмогодишњу владавину странке Право и правда (ПиС) која је Немачку називала "непријатељском силом".

Посета Шолца и немачке владе Пољској долази у тренутку када се две земље суочавају са безбедносним изазовима у вези са ратом у Украјини, наводи британска агенција.

"Безбедност и кохезија Пољске у оквиру НАТО-а изузетно су важни за Немачку", рекао је извор из немачке владе за Ројтерс.

Немачки дневник "Зидојче цајтунг" објавио је у понедељак да ће током састанка Шолц предложити пакет који ће укључивати подршку за одбрану источне границе Пољске, као и средства за жртве нацистичке немачке окупације.

Немачка влада је већ одобрила средства за изградњу "Немачко-пољске куће" у Берлину као спомена на жртве нацистичке окупације Пољске.

image