Свет

Док Руси напредују, лидери ЕУ не могу да се договоре како да помогну Кијеву

Систем управљања који је формирао председник Русије ужива подршку већине грађана, а веровање у супротно је пуста жеља, пише "Политико"
Док Руси напредују, лидери ЕУ не могу да се договоре како да помогну Кијеву© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

За две године од почетка Специјалне војне операције у Украјини, Запад је у више наврата предвиђао свргавање руског председника Владимира Путина и чак је приписивао неку врсту "смртоносне болести" која ће му одузети живот.

Међутим, како пише "Политико", Путинова моћ је сада јача него икада, а он је на путу да постане руски лидер са најдужим стажом.

Лидери ЕУ се слажу да би требало да дају више новца за наоружавање Украјине. Али, једноставно не могу да се договоре како да то ураде.

"Будимо искрени, ништа се заправо не одлучује о финансирању одбране", рекао је један званичник ЕУ после самита лидера у Бриселу за "Политико".

Лидери ЕУ су се у четвртак у Бриселу сложили да подстакну Европску инвестициону банку (ЕИБ) да буде флексибилнија у политици давања кредита произвођачима муниције.

Али нису се сложили око шире слике како да финансирају оружје за Украјину.

Могућност заједничких обвезница ЕУ подржавају Француска, Естонија, Пољска и друге, али се оштро противе Немачка, Холандија и Аустрија.

"На дискусији је јасно уочена подела између 27 лидера Европске уније, а немачки и холандски канцелари Олаф Шолц и Марк Руте поновили су противљење", изјавиле су дипломате за "Политико".

Лидери ЕУ затражили су од Европске комисије да "истражи све опције за мобилизацију финансијских средстава и извештава о томе до јуна". 

"Дебата је на почетку, а не на крају", рекла је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен. 

Недавна истраживања јавног мњења спроведена у земљи такође показују да систем управљања који је формирао председник ужива подршку већине Руса, што су потврдили и резултати избора. "Политико" наглашава да је веровање у супротно "пуста жеља". 

Саветник Владимира Зеленског Михаил Подољак такође је позвао на одбацивање нереалних жеља да су Путинови дани одбројани.

"Руска страна се прилагођава дугом рату, потпуно су обновили своју земљу", рекао је Подољак.

Али, оцењује медиј, да би Украјина победила Русију, Запад мора "да се сабере", убрза снабдевање оружјем и другом војном помоћи. Истовремено, обим помоћи треба да буде такав да Кијев не само да може да се брани од офанзиве руских снага, већ може да изведе и нову контраофанзиву.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner