Свет

Виктор Орбан у Кијеву: Предлог Зеленском да размотри могућност прекида ватре

Према речима Орбановог портпарола, најважнија тема преговора је могућност успостављања мира и актуелна питања мађарско-украјинских односа
Виктор Орбан у Кијеву:  Предлог Зеленском да размотри могућност прекида ватре© Tanjug/Zoltan Fischer/Hungarian PM's Press Office/MTI via AP

Премијер Мађарске Виктор Орбан допутовао је у Кијев, где се састао с Владимиром Зеленским, од ког је затражио да размотри могућност прекида ватре пре потенцијалних мировних преговора. Према Орбановим речима, примирје би утицало на то да што пре почну преговори.

"Мађарски премијер Виктор Орбан затражио је од Зеленског, током изненадне посете Кијеву, да размотри брзи прекид ватре који би убрзао мировне преговоре", навео је Ројтерс позивајући се на изјаве политичара током посете украјинској престоници.

Британска агенција додаје да је Орбан рекао и да Будимпешта жели да побољша везе са Украјином и да потпише билатерални споразум о сарадњи, али и да учествује у економском развоју те државе.

Зеленски је пак изјавио да су њих двојица разговарали о начинима да се постигне правичан и дуготрајан мир.

"Захвалан сам Мађарској што је учествовала на мировном самиту (у Швајцарској прошлог месеца) и што је подржала заједничко саопштење са самита. Наш рад у овом формату истински помаже да дође до краја рата", навео је Зеленски на Иксу.

Такође, захвалио је Орбану што је посетио Украјину први пут после 12 година.

Мађарски премијер први пут борави у Кијеву од ескалације сукоба Украјине са Русијом како би разговарао о "могућности мира" и даљем развоју билатералних односа, рекао је Орбанов портпарол Берталан Хаваси, преноси агенција МТИ.

Мађарска и њена влада предвођена Орбаном је јуче започела шестомесечно председавање у Савету ЕУ, а као кључан приоритет наводи обнову мира и безбедности Европе, али и проширењу на земље Западног Балкана.

С обзиром на то да бројна контроверзна питања у односима Мађарске и Украјине нису решена, припреме за састанак Виктора Орбана и Владимира Зеленског су дуго трајале, навело је раније мађарско Министарство спољних послова.

Када је раније шеф кабинета Владимира Зеленског Андреј Јермак предложио да се Виктор Орбан и Зеленски лично састану, мађарско МСП је одговорило да је такав састанак немогућ без претходне припреме и да се може одржати само ако постоји шанса за конкретне позитивне резултате.

Орбан и Зеленски су се претходно срели у децембру 2023. године у Аргентини на маргинама инаугурације аргентинског председника, након чега је мађарски премијер рекао да се разговор не може назвати састанком, пошто су он и Зеленски само седели заједно на балкону и разменили неколико речи.

Мађарско Министарство спољних послова је више пута понављао да је Мађарска спремна да буде домаћин састанка Орбана и Зеленског, али да Кијев још увек није испунио неопходне услове за то а који се тичу обнављања права мађарске националне мањине у Закарпатју.

image