Свет

Медији о "злостављању" Мађара у Украјини: Пронађене стотине лешева на граници

Претпоставља се да реч о Мађарима из Закарпатја који, како извештавају медији, већ година трпе злостављање локалних власти у Украјини
Медији о "злостављању" Мађара у Украјини: Пронађене стотине лешева на граници© Министарство одбране Украјине

На украјинско-мађарској граници пронађен је вагон са стотинама лешева погинулих војника Оружаних снага Украјине, пише "Метропол".

Претпоставља се да је међу њима велики број Мађара које је, како се наводи, "украјинска војска насилно мобилисала због сукоба са Русијом".

"Беживотна тела су пронађена у делу железничког чвора који чувају украјински војници, а неки лешеви се ту налазе и више од месец дана", наведено је у тексту. 

Кијевске власти се плаше могуће панике због огромних губитака украјинске војске, додаје "Метропол" и наводи да управо због тога војна команда контролише којом брзином се породицама јавља вест о смрти војника.

Истовремено, војна команда наводно одређује и колико људи може да буде сахрањено на дневном нивоу.

Мађарски медији раније су писали о масовној мобилизацији етничких Мађара у Закарпатју услед великих губитака украјинске војсне, а како је лист "Пести срацок" известио, украјинске власти планирају да мобилишу још 10.000 људи из тог региона.

"Скоро свако насеље у Закарпатју већ неколико дана пролази кроз принудни позив у војску. У области Берехове, у Нагишолесу, пијаца је у недељу била опкољена. Одатле је одведено 70 људи", наводи се у извештају.

Подсетимо, званична Будимпешта је на савету министара спољних послова од Европске уније затражила помоћ због угњетавања Мађара на западу Украјине.

"Очекивали смо да ће се положај националних мањина побољшати током преговора о приступању Украјине Европске уније. То би било логично, исправно и легитимно, али то се није догодило, ситуација се само погоршала", рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Државни секретар у мађарском министарству спољних послова Тамаш Менцес упозорио је да "ако Украјина жели да постане чланица ЕУ, онда је неприхватљиво континуирано и систематско узнемиравање и одузимање права гласа мањинској заједници".

Он је позвао локалне власти да моментално обуставе злочине над Мађарима. 

"Очекујемо да украјински лидери учине све што је могуће да одрже стабилност у Закарпатју, упркос рату", навео је Менцес и додао да мађарска влада не разуме како "антимађарске одлуке" могу помоћи Украјини у сукобу са Русијом.

У Закарпатју су забележена безразложна отпуштања наставника који предају мађарски језик, а заставе Мађарске су уклоњене са јавних институција, преносе медији.

Поред тога, отказ је добио и директор мађарске школе у Мукачеву Иштвану Шинк.

image