Свет

Британска војска у распаду: Не могу ни да се бране, а камоли да шаљу експедиционе снаге

Доскорашњи шеф Канцеларије за нето процену и изазове открио је истину о британској армији
Британска војска у распаду: Не могу ни да се бране, а камоли да шаљу експедиционе снаге© Finnbarr Webster/Getty Images

Британска војска је у тако лошем стању да можда неће бити у стању да брани земљу, а камоли да ангажује било какве значајне експедиционе снаге, каже за "Фајненшел тајмс" доскорашњи шеф Канцеларије за нето процену и изазове Министарства одбране ове земље.

Оружане снаге Велике Британије "не могу да бране британску домовину како треба" и нису спремне за "сукоб било каквог обима", упозорава он, додајући да је војска Уједињеног Краљевства деловала са "голим минимумом", који јој је омогућио да организује мировне операције и операције хуманитарне помоћи, евакуацију цивила из ратних зона и неке анти-диверзантске активности.

"У свакој операцији већег обима, брзо бисмо остали без муниције... Наша одбрана је сувише танка и нисмо спремни да се боримо и победимо у оружаном сукобу било ког обима", рекао је Џонсон за "Фајненшел тајмс".

Џонсон открива да је британска противваздушна одбрана "недовољна" да заустави ракетне ударе дугог домета, Краљевској морнарици недостаје довољно бродова за патролирање северним Атлантиком како би надгледала и одвраћала активности руских подморница, а Краљевском ваздухопловству неопходно је готово дупло више борбених авиона него што их сада има.

Што се тиче формирања експедиционих снага, упоредивих са онима распоређеним у ратовима на Фокландима или у Ираку, британске снаге би "биле недовољно опремљене, остављајући трупе у опасности", рекао је Џонсон.

Стручњак који је на челу Канцеларије за процену био две године, решио је да своја мрачна сазнања подели са јавношћу јер је "дубоко забринут" због онога што је открио. Он је инсистирао да је његова процена реална, а не алармантна.

image