Свет

Нови пословник: Строже казне за посланике Бундестага

Посланици који у немачком Бундестагу буду непристојни или ометају његов рад биће убудуће строже кажњавани. То предвиђа план политичара владајуће коалиције. Казна ће се удвостручити на 2.000, односно 4.000 евра
Нови пословник: Строже казне за посланике БундестагаGetty © Royalty-free

Онај ко на пленуму Бундестага увреди лично друге посланике или на седници неког одбора виче, убудуће би требало да буде строже кажњен. То предвиђа предлог посланика владајуће коалиције, социјалдемократа (СПД), Зелених и либерала (ФДП).

У њему се прописује да убудуће новчана казна аутоматски следи ако неки посланик током три недеље заседања парламента три пута буде опоменут. До сада је важило правило из пословника које гласи: "У случају кршења реда које није маргинално или вређања достојанства Бундестага, председник може посланику да изрекне новчану казну у висини од хиљаду евра, и у случају да није изречена опомена. У случају понављања прекршаја, новчана казна се повећава на 2.000 евра", преноси "Дојче веле".

Двоструке новчане казне

Новчана казна би сада требало да буде удвостручена, дакле на 2.000 евра за први прекршај, односно 4.000 евра у случају понављања прекршаја. Планирано је, према наводима политичара владајуће коалиције, да се ове среде (2. јул) о том предлогу расправља у првом читању.

Новинска агенција дпа преноси да представници владајуће коалиције, истина, нису успели да се договоре с посланичком групом опозиционих демохришћана (ЦДУ/ЦСУ) о заједничком предлогу, али да остају код свога захтева.

"Ми желимо да проширимо и права опозиционих посланичких група: нпр. јавна саслушања која они захтевају морају убудуће да буду обављена у року од десет недеља заседања", изјавила је Филиц Полат из Зелених. До сада за то није било никаквих временских прописа.

Осим тога, предлаже се и допуна Пословника реченицом: "Мора се избегавати било каква увредљива или дискриминишућа, а нарочито расистичка или сексистичка изјава или понашање у односу према другом члану Парламента или трећој особи".

Већа овлашћења за председнике одбора

Требало би да буду проширена и овлашћења председника одбора. Према предлогу, председник одбора би требало и формално да буде у могућности да на седницама заводи ред. У случају тешког ометања рада одбора, председник би могао да, уз сугласност квалификоване већине, ометача искључи са седнице одбора.

Пословник Бундестага већим делом потиче из 1980. године и зато Јоханес Фехнер из СПД-а сматра да је неопходна његова темељна модернизација.

Ради се и о томе да се "омогуће живахније расправе", наглашава Штефан Томае из ФДП-а.

Сада би рецимо требало да буду дозвољена и питања и примедбе за време тзв. "актуелног сата", то јест на расправама о актуелним темама које могу да затраже посланичке групе или најмање пет одсто посланика Бундстага.

image