Свет

Бојкот Зеленског у Бундестагу: Одбијамо да слушамо говорника у маскирном оделу

Левичарска партија "Унија Саре Вагенкнехт – за разум и правду" (ССВ) позвала је да се Зеленском ускрати пажња јер доприноси "спирали ескалације"
Бојкот Зеленског у Бундестагу: Одбијамо да слушамо говорника у маскирном оделу© Tanjug/Julien de Rosa/Pool via AP

Посланици опозиционе партије "Унија Саре Вагенкнехт – за разум и правду" (СУВ) бојкотовали су говор Владимира Зеленског у Бундестагу, произилази из снимка емитованог на сајту немачког парламента.

"Зеленски доприноси изузетно опасној спирали ескалације и признаје ризик од нуклеарног сукоба са разорним последицама по целу Европу. О томе сведоче и његови претходни говори у европским парламентима. Стога му не треба указати пажњу у Бундестагу", наводи се на сајту странке.

Странка је већ позвала Запад и Кијев да узму у обзир сигнале Москве о могућности прекида ватре и жељи за мирним решењем.

Претходно је руководство парламентарне фракције десничарске немачке партије Алтернатива за Немачку (АфД) препоручило њеним посланицима да не дођу на говор Владимира Зеленског у Бундестагу.

"Одбијамо да слушамо говорника у маскирном оделу, а сада му је истекао мандат само као председник рата и просјачења који је спреман да преговара", наводи се у саопштењу странке.

Зеленски се тренутно налази у Немачкој, где се одржава форум о обнови Украјине. Програм посете Зеленског укључује и његов говор у Бундестагу.

Раније је левичарска партија "Унија Саре Вагенкнехт – за разум и правду" (ССВ) већ објавила намеру да бојкотује његов говор.

"Руководство парламентарне фракције АфД препоручило је својим посланицима да се уздрже од говора украјинског председника Владимира Зеленског у Бундестагу који је заказан за данас", пише агенција, преноси "РИА Новости".

Извештава се да би конкретне одлуке могле бити донете на састанку фракције убрзо након говора Зеленског. Противници често критикују АфД и ССВ због наводних веза са Русијом. На последњим изборима за Европски парламент АфД је био други са 15,9 одсто гласова, док је ССВ добио 6,2 одсто.

Зеленски ће присуствовати конференцији о обнови Украјине која се данас и сутра одржава у Берлину, а коју, између осталих, организује немачко Министарство спољних послова, пише "Франкфутер Алгемајне Цајтунг".

image