Свет

ЕУ не жели јефтину кинеску робу: Разматра увођење царина на производе купљене онлајн

Европска комисија је истакла да је прошле године из иностранства у ЕУ стигло две милијарде пакета вредности испод 150 евра, који не подлежу царини и додала да овакав обим трговине преко интернета тестира границе и могућности царине
ЕУ не жели јефтину кинеску робу: Разматра увођење царина на производе купљене онлајнGetty © Jakub Porzycki/NurPhoto

Европска унија разматра увођење царина на јефтину робу која је купљена преко кинеских онлајн платформи као што су "Тему", "Шејн" и "Алиекспрес", објавио је данас "Фајненшел тајмс" (ФТ) позивајући се на три анонимна упућена извора.

Према важећим прописима ЕУ, пакети купљени путем интернета из земаља које нису чланице ЕУ не подлежу царинама ако је њихова вредност испод 150 евра, а Европска комисија (ЕК) ће касније овог месеца предложити укидање тог прага, наводе извори.

Европска комисија је истакла да је прошле године из иностранства у ЕУ стигло две милијарде пакета вредности испод 150 евра и додала да овакав обим трговине преко интернета тестира границе и могућности царине.

ЕУ је расправљала о поменутом укидању ограничења у оквиру пројекта реформе царина који је Комисија предложила у мају 2023. године, али би сада могла да покуша да убрза његово усвајање како би се супротставила поплави јефтиног увоза.

Критичари кинеских платформи "Тему" и "Шејн" у Сједињеним Америчким Државама наводе да ове фирме користе предности ослобађања од пореза да би поткопале конкуренцију и избегле царине, преноси Ројтерс.

image