Србија и Балкан

Куририма забрањено да достављају терапију на кућну адресу: Продаја лекова искључиво у апотекама

У Министарству здравља кажу да је продаја лекова дозвољена искључиво у апотекама, али на сајтовима великих курирских служби чији достављачи свакодневно крстаре престоницом могу да се поруче сви производи из апотеке за које није потребан рецепт
Куририма забрањено да достављају терапију на кућну адресу: Продаја лекова искључиво у апотекамаwww.globallookpress.com © Wosunan Photostory

За Београђанку Јелицу Р.(69), која је слабо покретна, а њена деца живе у иностранству, нова година донела је проблем. Како је испирчала за "Новости", курирској служби преко које се редовно снабдевала намирницама и лековима, достава медикамената, било да су на рецепт или је реч о обичним капима за нос, од 1. јануара више није дозвољена.

"Та курирска служба је за мене била 'мој добар комшија' или 'мој рођак', јер друге помоћи немам. Око мене живе старији људи и једва да успевају да воде бригу о себи, а камоли да мени помажу. Мене су ти момци који су ми доносили лекове, познавали, а и ја сам већ навикла на њих. Сада ми кажу да више не смеју то да раде, да им је забрањено", каже Јелица Р.

У поменутој курирској служби "Новостима" је речено да их је крајем прошле године посетила здравствена инспекција и да им је наредила да услугу доставе лекова скину са сајта и да престану да се по том питању рекламирају, иако то раде већ 15 година.

"Фирма нам је регистрована од 2009. и од тада смо се бавили и доношењем лекова за наше суграђане и никада нам није долазила инспекција. Сада када су били напоменули су да постоји могућност да обављамо ову делатност, али онда Министарству здравља морамо да поднесемо захтев за дозволу за промет лекова на мало или велико, што аутоматски значи да би требало да се региструјемо као апотека", кажу у овој београдској фирми која се бави курирским услугама.

Они наводе да им је објашњено да је закон такав да, када би од апотеке преузели неки лек којем је истекао рок употребе и као таквог га доставили кориснику, да би достављачи били договорни за то, а не апотека.

"Питамо се зашто то исто правило не важи и за храну", кажу у курирској служби.

Министарство здравља: Продаја лекова искључиво у апотекама

У Министарству здравља кажу да је продаја лекова дозвољена искључиво у апотекама и да је Законом о лековима и медицинским средствима забрањена достава од стране курирских служби, као и да је "забрањена продаја лекова онлајн".

Ипак, стварност је далеко од слова закона. На сајтовима великих курирских служби чији достављачи свакодневно крстаре престоницом могу да се поруче сви производи из апотеке за које није потребан рецепт.

"Тровање лековима и храном може да узрокује тешке последице, али је чињеница да је тровање неисправним леком фаталније, поготово за особе које су већ хронично оболеле. Зато јесте проблем разношење лекова од стране курирских служби, било да је реч о конкретном медикаменту или витаминима, пробиотицима, лаксативима... Медицинска средства и лекови лако могу да се фалсификују, а то значи да су ниског квалитета и потенцијално пуна токсичних материја. За корисника је најбоље да лек купује у регистрованој апотеци, а не да га поручује преко интернета", указује примаријус сц. мед. Ненад Миљковић, специјалиста клиничке фармације.

image