Свет

Берлин ескалира напетости: Немачка блокирала продају Фолксвагенове подружнице Кини

Привремене више царине на кинеска електрична возила ће бити уведене од 4. јула
Берлин ескалира напетости: Немачка блокирала продају Фолксвагенове подружнице Кини© Photo by Hu Xiaofei/VCG via Getty Images

Влада Немачке је данас блокирала договорену продају одељења компаније "МАН енерџи солушнс" за производњу гасних турбина Кини "из безбедносних разлога".

За ову подружницу компаније "Фолксваген" је била заинтересована кинеска државна компанија ГХГТ, преноси Ројтерс.

Одлуку Владе Немачке поздравила је министарка унутрашњих послова те земље Ненси Фезер, као и министар економије Роберт Хабек који је навео да "важне технологије треба да буду заштићене".

Европска комисија је у јуну навела да "кинеска аутомобилска индустрија профитира од неоправданих државних субвенција Пекинга и тиме наноси штету европским компанијама", пренели су медији.

Комисија се обратила кинеским властима како би разговарала о овим налазима и истражила могуће начине за решавање наводних проблема у складу са правилима Светске трговинске организације.

Привремене више царине на кинеска електрична возила ће бити уведене од 4. јула.

Ове мере ће постати трајне након четири месеца од увођења привремених царина.

Бивши кинески министар науке и технологије Ван Ганг, који се сматра оцем кинеске индустрије електричних аутомобила, позвао је Кину и Европу да наставе преговоре о инвестиционом споразуму као начину за решавање трговинских тензија, закључујући да су најављене царине "политички мотивисане".

image