Свет

Кад инфлација поједе роштиљ: Дан независности и глади

Национална малопродајна федерација САД процењује да ће укупна потрошња за празнике бити 9,4 милијарде долара, што је пад у односу на прошлогодишњи рекорд од 9,5 милијарди долара
Кад инфлација поједе роштиљ: Дан независности и гладиGetty © George Rose / Contributor

Више цене хране нагризају буџете за роштиљ на Дан независности али и за читаву летњу сезону.

Како пише амерички сајт Аксиос,цене основних намирница неопходних за роштиљање порасле су за пет одсто у односу на прошлу годину, али када се упореде са ситуацијом од пре пет година, разлика је невероватних 30 одсто, показује годишње истраживање америчког Бироа за фарму.

Да би се припремио ручак на отвореном за десет особа, у просеку је потребно рекордних 71,22 долара, додаје се у истраживању. Иста ставка у 2022. години била је такође рекордна и износила је 69,68 долара.

Анализа поводом предстојећег празника 4. јула, Дана независности, открила је је да 73 одсто анкетираних потрошача планира да прослави празник, а 83 одсто има намеру да за тај дан купи храну.

"Од 5.577 анкетираних потрошача, њих 58 одсто окупило би се са пријатељима и породицом, 56 одсто би правило роштиљ, а 31 одсто планира да присуствује јавној прослави", показало је истраживање.

Национална малопродајна федерација САД процењује да ће укупна потрошња за празнике бити 9,4 милијарде долара, што је пад у односу на прошлогодишњи рекорд од 9,5 милијарди долара.

Корпа за Дан независности укључује 13 основних намирница потребних за роштиљ, укључујући месо, зачине и прилоге коштала је 47,70 долара у 2019. години, а исте ставке коштале су 67,51 долара у 2024, што је повећање од више од 40 одсто, саопштила је истраживачка компанија за Акиос.

Цене млевене говедине, говеђи хот-догови и паковање сода-воде од 12 комада највише су скочиле од 2019, показују подаци.

image