Свет

Америка: Расту цене а са њима и страх од глади

Милиони деце у САД не добијају довољно хране сваки дан
Америка: Расту цене а са њима и страх од гладиwww.globallookpress.com © IMAGO/Zoonar.com/Svetlana

Милиони деце у Сједињеним Америчким Државама не добијају довољно хране сваки дан, а неке банке хране наводе да је потражња све већа, јер стопа инфлације остају високе.

"Потражња је тренутно већа него на врхунцу ковида", рекла је "Хилу" Лиса Ричардсон, председница и извршна директорка "Харвестинг" банке хране у Менсфилду у Тексасу. "Заправо имамо пораст од 38 одсто."

У целој држави Тексас свако пето дете трпи глад, процењују званичници.

Скок цена робе и намирница створио је нови притисак на породице, од којих некима никада раније није била потребна оваква врста помоћи.

"Већина њих је очајна јер морају да плаћају редовне рачуне", рекла је Ричардсон. "Ако се појави нека медицинска криза, морају да набављају лекове и слично и немају додатних средстава за намирнице."

Кортни Ален је супруга и мајка двоје деце која је први пут морала да посети банку хране у Менсфилду како би обезбедила оброке за своју породицу.

"То никада није био проблем до инфлације", рекла је она. "На крају недеље схватите да имате мање хране него пре неколико недеља."

Ален има трогодишњег сина са аутизмом чије потребе захтевају много времена и ресурса, укључујући четири терапије недељно.

"Не ради се само о цени хране, већ и о гасу, струји", рекла је она и додала да им је током лета рачун за струју био 500 долара "што је сулуда сума новца."

Национална перспектива је такође суморна, са 12 милиона деце која не добијају довољно хране, наводи хуманитарна организација "Спасимо децу" (Save the Children).

Несташица хране је највећа у Луизијани, потом следе Арканзас, Кентаки, Мериленд, Оклахома и Вашингтон.

Од избијања ковида, стопе "прехрамбене несигурности" такође су порасле широм света, пошто су приходи смањени и ланци снабдевања храном поремећени.

"Ниједно дете неће бити гладно" (No Kid Hungry) је национална кампања коју води непрофитна организација "Поделимо своју снагу" (Share Our Strength) која се бави решавањем питања глади и сиромаштва.

Овог месеца, поделили су 280.000 долара грантова за 14 државних огранака Америчке академије за педијатрију како би побољшали скрининг несигурности хране. Новац ће такође помоћи породицама да се повежу са савезним програмима помоћи и банкама хране.

"Решавање несигурности хране у раном узрасту је од критичне важности, а улога педијатара у томе се не може потценити", рекла је директорка кампање Карон Гринмонт.

Ричардсон, који из прве руке увиђа потребу за скрининзима, каже да су грантови кључни корак ка општем здрављу и дестигматизацији глади.

Постоје неке ствари на које људи могу да обрате пажњу. "Код деце, знаци глади су њихова раздражљивост и расејаности. То је скоро први знак глади. За одрасле је то раздражљивост и депресија", рекла је Ричардсон.

image
VV inauguration
banner