Свет

У украјинском нападу на Енергодар повређени руски радници нуклеарке Запорожје

Време за нападе је прецизно одабрано јер је у том тренутку тамо радио тим руских стручњака, рекао је шеф "Росатома" Алексеј Лихачов
У украјинском нападу на Енергодар повређени руски радници нуклеарке Запорожјеwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

У украјинском нападу дроновима на трафостаницу "Радуга" у Енергодару коју користи нуклеарна електрана Запорожје повређено је девет запослених, саопштили су данас званичници.

Генерални директор руске државне нуклеарне корпорације "Росатом" Алексеј Лихачов рекао је да су се данас догодила три удара дронова на трафостаницу "Радуга" у Енергодару, која снабдева сам град и припада енергетској инфраструктури Запорошке нуклеарне електране.

Према његовим речима, време за нападе је "прецизно одабрано" јер је у том тренутку тамо радио тим руских стручњака.

Повређени радници су били део екипе која је поправљала штету насталу у претходном украјинском нападу, наводи се у саопштењу. Најмање један радник је у тешком стању.

Првобитни удар на трафостаницу "Радуга" догодио се пре две недеље и потврдила га је посматрачка мисија Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), нуклеарног чувара УН. 

Ниједна станица није критична за рад нуклеарке, али њени секундарни објекти служе за напајање система за хлађење реактора.

ИАЕА је одбила да припише нападе на трафостанице у Енергодару, али је њен шеф Рафаел Гроси нагласио да "ко год да стоји иза овога, мора да престане".

"Употреба дронова против природе постаје све чешћа. То је потпуно неприхватљиво и коси се са сигурносним начелима и конкретним принципима који су једногласно прихваћени", рекао је званичник.

Прошле недеље је украјински артиљеријски удар, који је пријављен, уништио једну од аутоматских станица за праћење радијације у близини ове нуклеарке.

Енергодар се налази у Запорошкој области, која је постала део Русије након референдума 2022. Електраном управља руско особље, иако Кијев и даље тврди да има суверенитет над том облашћу.

Москва је критиковала САД и њихове савезнике јер нису извршили притисак на Украјину да заустави оружане нападе на електрану, који представљају претњу од велике еколошке катастрофе.

image