Свет

Трампа би на изборима могла да победи само — Мишел Обама

Ново истраживање "Ипсоса" и Ројтерса показало је да око 42 одсто бирача има позитивно мишљење о Трампу, у поређењу са само 38 одсто оних који имају позитивно мишљење о Бајдену
Трампа би на изборима могла да победи само — Мишел Обама© Tajug/AP Photo/Charles Dharapak, File

Мишел Обама, супруга бившег америчког председника Барака Обаме, једини је потенцијални кандидат демократа који би могао да победи републиканца Доналда Трампа на изборима у новембру, показало је ново истраживање јавног мњења које су спровели Ројтерс и Ипсос.

Међу демократским бирачима расте забринутост након дебате председника САД Џозефа Бајдена са Трампом, у којој је 81-годишњи актуелни амерички председник деловао слабашно и збуњено, и мучио се да споји и заврши кохерентне реченице.

Компанија за истраживање тржишта Ипсос је 1. и 2. јула за Ројтерс анкетирала репрезентативни узорак од 1.070 одраслих Американаца, укључујући 892 регистрована гласача, 348 демократа, 322 републиканца и 303 независна бирача.

Према анкети, ако би се избори одржали у овом тренутку, Бајден и Трамп би освојили по око 40 одсто гласова.

Међутим, како показује истраживање, скоро трећина демократа сматра да би Бајден требало да потпуно испадне из трке и да демократе предложе новог кандидата.

Чини се да већина потенцијалних Бајденових замена нема подршку јавности потребну да се победи Трамп.

У хипотетичким окршајима са Трампом, потпредседница САД Камала Харис изгубила би за један процентни поен, док би остали, попут гувернера Калифорније Гавина Њусома и гувернера Мичигена Гречен Витмер, прошли још горе.

Једина особа која би могла да победи Трампа је Мишел Обама, показује анкета.

Када би она била демократски кандидат, показује најновије истраживање, око 50 одсто регистрованих бирача рекло би да би гласало за њу, у поређењу са 39 одсто оних који су рекли да би у том случају гласали за Трампа.

Чини се да бивша прва дама такође има бољи имиџ у јавности од осталих кандидата.

Истраживање "Ипсоса" и Ројтерса је показало да око 42 одсто бирача има позитивно мишљење о Трампу, у поређењу са само 38 одсто оних који имају позитивно мишљење о Бајдену.

Ипак, о Мишел је 55 одсто испитаних имало позитивно мишљење.

У међувремену, Бајден и његов тим су наговестили да не планирају да одустану од трке упркос прошлонедељној дебати.

Медији, међутим, сугеришу да многи главни демократски донатори желе да се Бајден смени, а чак су и његови савезници, укључујући бившег председника САД Барака Обаму, наводно говорили људима у приватним разговорима да Бајден не може да победи.

image