Свет

Шолц јасан: Капитулацију Украјине никад нећемо да подржимо

Немачки канцелар је овако одговорио на Путинов предлог за окончање рата, који је назвао "чудним мировним предлогом"
Шолц јасан: Капитулацију Украјине никад нећемо да подржимо© Tanjug/Dnipro Regional Administration via AP

Немачка неће подржати прекид ватре који би имао за циљ капитулацију Украјине, рекао је немачки канцелар Олаф Шолц у Бундестагу.

"По мом мишљењу, прекид ватре који има за циљ капитулацију Украјине је споразум који Немачка никада не би требало да подржи", рекао је немачки канцелар.

Он је овако одговорио на Путинов предлог за окончање рата, који је назвао "чудним мировним предлогом" и додао да ово показује "колико цинично људи тамо размишљају".

Шолц је додао да председник Русије говори о мировним преговорима само да би се рат наставио.

"Нећемо то дозволити", рекао је Шолц.

Подсећамо, Шолц је раније одбио распоређивање немачких војника у ратну зону након најаве француског председника Емануела Макрона да жели да пошаље војску у Украјину.

Руски председник Владимир Путин прошлог месеца изнео је нове предлоге за решавање сукоба у Украјини.

"До прекида ватре у Украјини ће доћи у оном тренутку када Украјина потпуно изведе војску са територије Запорошке и Херсонске области, као и из Доњецке и Луганске народне републике. Такође, Кијев мора званично да обавести Москву о гаранцијама не уласка у НАТО", навео је председник Русије.

У овом случају Русија ће гарантовати несметан излазак украјинских снага са територије ових региона, поручио је председник.

image