Свет

Конфузија у ЕУ: Шолц против слања трупа у Украјину

Немачки канцелар је потврдио да западни лидери нису једногласни о питању слања својих војника на руско-украјински фронт, истакавши да се ни НАТО, ни ЕУ војници неће борити на страни Кијева
Конфузија у ЕУ: Шолц против слања трупа у Украјину© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Ни НАТО, ни земље ЕУ неће слати своје копнене снаге у Украјину, рекао је немачки канцелар Олаф Шолц после састанка у Паризу посвећеног подршци Украјини.

"У разговорима смо још једном размотрили оно о чему смо се договорили још на самом почетку, а што ће и убудуће бити примењивано. Прецизније, европске земље и државе чланице НАТО-а неће слати копнену војску нити војнике на украјинску територију", рекао је Шолц, пренео је канал "Велт 24".

Немачки министар одбране Борис Писторијус изјавио је да нико од учесника париске конференције за подршку Украјини није одобрио идеју француског председника Емануела Макрона да пошаље војску.

"Верујем да ће то допринети ескалацији. Такође верујем да је то била тема за размишљање коју је предложио председник Макрон. Колико знам, нико то није подржао", казао је Писторијус, истакнувши да не постоји никаква могућност да трупе Бундесвера оду у Украјину.

Нешто раније је председник Француске Емануел Макрон говорио о слању трупа западних земаља у Украјину. Према његовим речима, иако није постигнут консензус о слању војника европских земаља на фронт у Украјини, ништа не треба искључити.

Шолц је, међутим, рекао да се чини да су европски лидери сада спремни да набаве оружје од трећих земаља ван Европе и тако убрзају војну помоћ Украјини.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је коментаришући изјаву француског председника, рекао да је директан војни сукоб НАТО-а и Руске Федерације неизбежан у случају да западне трупе буду послате у Украјину.

image