Свет

Медији: Орбан би ускоро могао посетити Москву

Мађарски премијер би се колико већ сутра можда могао наћи у руској престоници, преносе украјински медији
Медији: Орбан би ускоро могао посетити Москву© Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Премијер Мађарске Виктор Орбан ускоро би могао посетити Москву, рекао је новинар Саболч Пани, а преноси украјински медиј "Страна.уа" на Телеграму.

Према његовим речима, Орбан би руску престоницу могао посетити колико већ сутра, а тамо ће му се, наводно, придружити и министар спољних послова Петер Сијарто, који, пак, није био део мађарске делегације која је претходних дана посетила Кијев.

Последњи пут, Орбан се са председником Русије Владимиром Путином састао у октобру и то у Пекингу, на форуму "Појас и пут", када је уједно био и једини политичар Европске уније који је посетио овај догађај. 

Претходних дана он је посетио и Кијев, када је Владимиру Зеленском предложио прекид ватре у нади да ће то довести до мировних преговора са Русијом. То је уједно била и прва посета Орбана Украјини током последњих 12 година, а организована је у тренутку када Мађарска, предвођена његовом владом, започиње шестомесечно председавање у Савету ЕУ, у јеку украјинско-руског сукоба и тренутку када бројни званичници све више упозоравају да је свет све ближи глобалном сукобу.

image