Свет

Премијер Индије Моди верује да се мир у Украјини може постићи дијалогом и дипломатијом

Од почетка конфликта у Украјини, Њу Делхи је задржао уравнотежен приступ, одржавајући везе са Западом и истовремено јачајући стратешко партнерство са Москвом
Премијер Индије Моди верује да се мир у Украјини може постићи дијалогом и дипломатијомGetty © Antonio Masiello

Премијер Индије Нарендра Моди изјавио је данас да је имао "продуктиван састанак" са Владимиром Зеленским на маргинама самита Г7 у Италији.

У делегацији индијског премијера били су министар спољних послова Субрахманијам Јаишанкар, министар спољних послова Винаи Кватра и саветник за националну безбедност Аџит Довал.

У посту на платформи Икс (бившем Твитеру) Моди је изнео непромењен став Њу Делхија о сукобу у Украјини: "Што се тиче текућих непријатељстава, поновио сам да Индија верује у приступ усредсређен на човека и да пут до мира води кроз дијалог и дипломатију."

Ово је потврдио и портпарол индијског министарства спољних послова Рандхир Џајсвал рекавши да је "премијер пренео да Индија наставља да подстиче мирно решавање сукоба кроз дијалог и дипломатију."

Говорећи на самиту Г7 о технологији и другим питањима, Моди је напоменуо да земље Глобалног југа "подносе терет глобалне неизвесности и напетости", и да Индија сматра својом одговорношћу да "постави приоритете земаља Глобалног југа на светској сцени."

Од почетка конфликта у Украјини, Њу Делхи је задржао уравнотежен приступ сукобу, настављајући да одржава везе са Западом и истовремено јачајући стратешко партнерство са Москвом. Упркос критикама из Вашингтона и Брисела, Индија је значајно повећавала набавку енергената из Русије.

У марту је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба посетио Њу Делхи, где је разговарао о учешћу Индије и тражио подршку за кијевску "формулу мира", коју је Москва одбацила.

У интервјуима за индијске медије Кулеба је тврдио да је однос Њу Делхија са Москвом "заснован на совјетском наслеђу које нема никакву будућност". Такође, Кулеба је изјавио да би Индија због њених блиских веза са Москвом могла да "утиче на начин на који се понаша Русија".

Кулебине изјаве су у супротности са тврдњама Њу Делхија о односима са Русијом. Према речима индијског министра спољних послова, Русија и Индија посвећују "посебну пажњу" интересима обе земље. Билатерална трговина између Русије је прошле године порасла на 65 милијарди долара, углавном због увоза руске нафте у Индију.

image