Свет

Захуктава се трка до Месеца: САД и Кина желе исти басен богат ресурсима, а ко ће први стићи?

Геополитичка компонента у истраживању свемира вратила се на начин који можда нисмо видели од свемирске трке педесетих и шездесетих, сматра директорка Института за свемирску економију при Универзитету Бокони
Захуктава се трка до Месеца: САД и Кина желе исти басен богат ресурсима, а ко ће први стићи?© Photo by Boris Roessler/picture alliance via Getty Images

У историји свемирских летова 25. јун 2024. означио је најновију прекретницу – кинеска роботска свемирска летелица Чанг'е 6 доставила је на земљу узорке са удаљене стране Месеца, са великог дела званог басен Јужни пол-Аиткен.

Како је објаснио Би-Би-Си, та страна назива се тамном страном Месеца, јер се не може видети са Земље, а не зато што до ње не допиру сунчеви зраци.

Како је пренела Кинеска национална свемирска агенција, Чанг'е 6 је са лета донео око 1,9 килограма стена и земље.

Кина има стратешки план да изгради космичку економију и постане светски лидер у овој области.

Намерава да истражује и извлачи минерале из астероида и тела као што је Месец, као и користи све друге корисне свемирске ресурсе доступне у нашем Сунчевом систему, преноси "Ејжа тајмс" чланак директорке Института за свемирску економију при Универзитету Бокони Симонете ди Пипо.

Очекује се да ће један од следећих корака Кине у овој стратегији, мисија Чанг'е 7, бити лансирана 2026. године, када ће слетети на осветљени обод Месечевог кратера Шеклтон, веома близу јужног пола Месеца.

Трка до Месеца је трка за ресурсе

Та локација је посебно атрактивна због лаког приступа унутрашњости кратера који садржи огромне резерве ресурса неопходних за даља истраживања. Лунарни лед којим је кратер богат потенцијално се може користити за пиће, кисеоник и ракетно гориво.

То је храбар потез, будући да и САД такође имају амбиције да успоставе базе на јужном полу Месеца, а кратер Шеклтон је главна мета, оцењује Ди Пипо.

Каснија кинеска мисија, Чанг'е 8 (тренутно планира од 2028. године), имаће за циљ да извуче лед и друге ресурсе и покаже да их је могуће користити за евентуалне људске насеобине. 

НАСА тренутно тражи додатне партнере за међународни споразум познат као Артемидин споразум, који је успостављен 2020. године, а у којем се наводи да треба користити ресурсе на Месецу и који су до данас потписале 43 земље.

Међутим, амерички програм Артемида, који има за циљ да ове деценије доведе људе на Месец, каснио је "због техничких проблема".

Следећа мисија, Артемида II, носиће астронауте око Месеца без слетања на њега, одложена је до септембра 2025. Артемида III, која треба да превезе људе на површину Месеца, планирана је не раније од септембра 2026.

Будући да је могуће да ће се мисије Артемида додатно одложити, Кина би могла да испуни своје планове за искрцавање људи на Месец до 2030 и тако претекне САД.

Кинески свемирски програм систематски расте на доследан и интегрисан начин. Чини се да његове мисије до сада нису искусиле озбиљне техничке проблеме.

Геополитичка компонента у истраживању свемира вратила се на начин који можда нисмо видели од свемирске трке педесетих и шездесетих, сматра Ди Пипо.

Сасвим је могуће да ће америчка мисија Артемида III и кинеске мисије Чанг'е 7 и 8 тежити да слете на исту локацију близу кратера Шеклтон. 

Док задржавају националне приоритете, две суперсиле, заједно са својим партнерима, можда ће морати да се договоре о заједничким принципима када је у питању истраживање Месеца, закључује се у тексту.

image