Свет

Летелица "Кру дрегон" са руским космонаутом лансирана на Међународну свемирску станицу (ВИДЕО)

Осим Александра Гребенкина, међународну посаду мисије "Кру-8" чине астронаути НАСА Метју Доминик, Мајкл Барат и Џенет Епс, који ће на станици провести око шест месеци
Летелица "Кру дрегон" са руским космонаутом лансирана на Међународну свемирску станицу (ВИДЕО)© SpaceX/via Globallookpress.com

Америчка свемирска летелица "Кру дрегон" ("Crew Dragon") компаније "Спејс икс" лансирана је данас са руским космонаутом Александром Гребенкином на Међународну свемирску станицу (ИСС).

Ракета "Фалкон-9" лансирана је из свемирског центра Џон Кенеди (Флорида) у 22:53 по локалном времену. 

Осим Гребенкина, међународну посаду мисије "Кру-8" чине астронаути НАСА Метју Доминик, Мајкл Барат и Џенет Епс. Сви они ће на станици провести око шест месеци.

НАСА је 31. јануара објавила да је лансирање летелице "Кру дрегон" са космонаутом Гребенкином планирано за 22. фебруар, где ће шест месеци спроводити истраживачке и оперативне мисије.

На лето 2022. године, Роскосмос и НАСА потписали су споразум о унакрсним летовима космонаута на ИСС на руским и америчким транспортним свемирским бродовима са људском посадом. 

Циљ Споразума је да обезбеди да у случају ванредне ситуације у вези са отказивањем или значајним одлагањем лансирања руске или америчке свемирске летелице, буде обезбеђено присуство на ИСС-у најмање једног космонаута Роскосмоса и једног астронаута НАСА за сервисирање руског и америчког сегмента.

image