Свет

Отпуштен Бајденов "држач микрофона" у црначком радију

Радио станица је поручила да они нити су Бајденови, нити су гласноговорници било кога другог
Отпуштен Бајденов "држач микрофона" у црначком радију© Chip Somodevilla/Getty Images

Америчка радио станица у власништву црнаца отпустила је једну од својих водитељки, јер је пристала да "интервјуише" председника Џозефа Бајдена постављајући му само питања на која жели да одговори, односно она која је припремио његов тим.

Радио ВУРД са седиштем у Пенсилванији, једини независни радио канал у држави фокусиран на афроамеричку заједницу, снимио је разговор са Бајденом непосредно након његовог катастрофалног наступа у председничкој дебати са Доналдом Трампом.

Касније је откривено да је питања која је поставила водитељка програма, Андреа Лавфул-Сандерс, претходно одобрио и послао његов тим.

"ВУРД радио није гласноговорник Бајдена или било које друге администрације", рекла је извршна директорка станице Сара М. Ломакс, најављујући да су се медиј и новинар "сагласили да се разиђу, а та одлука ступа на снагу одмах".

Лавфул-Сандерс је о формату интервјуа преговарала "без знања, консултација или сарадње са менаџментом ВУРД-а", тврди извршна директорка.

Такозвано "новинарство приступа", односно извештавање које уместо праву јавности да зна, предност даје времену проведеном са моћним, важним или познатим људима, угрожава поверење публике, наводи се у саопштењу. 

"Мејнстрим медији треба да се позабаве интроспекцијом како би истражили на који начин су изгубили поверење толиког броја Американаца, међу којима су црни Американци", поручују из овог радија.

Председника Бајдена интервјуисао је и "Сивик медија" из Висконсина, још једна медијска кућа фокусирана на црначку заједницу.

Домаћин програма Ерл Инграм је такође потврдио да му је Бајденова кампања дала "тачна питања која треба да постави".

Црни бирачи, демографска група која је традиционално на страни демократа, све више су невољни да подрже Бајдена пред гласачким кутијама у новембру, показују истраживања јавног мњења. Прошломесечно истраживање "Вашингтон поста" и Ипсоса показало је да је само 62 одсто њих било сигурно да ће гласати за њега, што је пад са 72 одсто колико их је било у јуну 2020.

image