Свет

Фицо опет на дужности: Поручио да неће укидати забрану на увоз украјинских производа

Председник владе је био на терену, у селу код Братиславе, где је надгледао ток жетве. Он је указао да је Братислава једино може да отвори коридор за транспорт украјинских производа у треће земље, али да неће укидати забрану ограничења на увоз пољопривредних производа из Украјине
Фицо опет на дужности: Поручио да неће укидати забрану на увоз украјинских производа© Jaroslav Novak/TASR via AP

Словачки премијер Роберт Фицо вратио се својим дужностима након покушаја атентата на њега средином маја. Председник владе је био на терену, у селу код Братиславе, где је надгледао ток жетве.

Обраћајући се новинарима, словачки премијер је указао на климатске промене због којих је берба почела раније у односу на претходне године, преноси "Росијскаја газета".

Фицо је такође истакао да Словачка неће укидати ограничења на увоз пољопривредних производа из Украјине. Он је подсетио да су неки производи и даље забрањени и додао да је то неопходно да би се заштитила пољопривреда саме Словачке, на шта је упозорио Кијев. Он је указао да је Братислава једино може да отвори коридор за транспорт украјинских производа у треће земље.

Фицо се први пут појавио у јавности пре само неколико дана. Прошлог петка учествовао је на свечаности поводом обележавања 1161. годишњице доласка Светих Ћирила и Методија у у замку Девин. Ту је одржао кратак говор. Како су приметили локални медији, говорио је стојећи.

Подсетимо, Фицо је нападнут 15. маја. Нападач је пуцао у њега неколико пута. Покушај атентата је извршен из политичких разлога. Према речима самог Фица, метом напада су га учинили његов став о сукобу у Украјини и други ставови који су у супротности са ставом Брисела.

image