Свет

Уместо чоколадице - меци: Аутомати за продају муниције ускоро у продавницама широм САД

Аутомати раде 24 часа дневно, седам дана у недељи и имају уграђену вештачку интелигенцију
Уместо чоколадице - меци: Аутомати за продају муниције ускоро у продавницама широм САДGetty © Helder Faria

Поједине продавнице у америчким државама Албама и Оклахома су набавиле нову врсту аутомата за продају, а оно по чему се ове машине истичу од сличних апарата јесу производи које нуде. 

У питању су аутомати за продају муниције, па тако купци продавнице могу напустити са јајима, млеком, хлебом, али и кутијама напуњеним мецима у калибру 9 мм или .223 "ремингтон", пише "Њузвик".

Апарате за продају муниције дизајнирала је и производи компанија "Американ раундс" и ради се о машинама које имају уграђену вештачку интелигенцију. АИ технологија у овом случају подразумева да аутомати имају могућност скенирања картица и софтвер за препознавање лица, како би се потврдило да купци имају 21 годину или више, те да одговарају идентитету особе на коју се води дозвола (за оружје).

"Наши аутоматизовани диспенсери муниције су доступни 24 сата дневно, седам дана у недељи, чиме је обезбеђено да можете да купујете муницију по сопственом распореду, без ограничења радног времена продавница и потребе да стојите у дугим редовима", напомиње компанија на својој веб страници.

Према њиховим подацима, укупно шест супермаркета - две продавнице "Фреш валју" у Алабани и четири "Супер ц марта" у Оклахоми - имају нове аутоматизоване апарате за продају муниције.

Међутим, генерални директор компаније "Американ раундс" Грантс Магерс је у интервјуу за "Њузвик" изјавио да су ови аутомати испоручени у још две државе, као и да имају велики број захтева за њихову набавку.

"Имамо више од 200 захтева продавница које желе ААРМ (Automated Ammo Retail Machine), које тренутно долазе из отприлике девет држава, а тај број свакодневно расте", рекао је он и додао да ови доприносе подршци "поштовању закона и одговорном поседовању оружја".

"Тренутно се муниција продаје са полица или преко интернета. Ови услови доводе до ненамерне продаје малолетним купцима, или у случају малопродајних објеката - до високе стопе крађе", сматра Магерс.

Генерални директор компаније "Амеркан раундс" је за локалну телевизију из Оклахоме КОЦО-ТВ, рекао да машине неће имати ограничења за муницију и да се залихе обнављају сваке недеље.

image