Свет

Ни пара ни муниције: Шта се дешава са чешком иницијативом за Украјину

Потребно нам је још новца за муницију и потребно нам је још муниције за Украјину, рекао је чешки министар спољних послова
Ни пара ни муниције: Шта се дешава са чешком иницијативом за УкрајинуGetty © Anton Petrus

Потребно је више средстава да би се покренула чешка иницијатива за куповину муниције за Украјину, која је иницирана у фебруару, рекао је чешки министар спољних послова Јан Липавски.

Чешка је у фебруару предложила куповину муниције за Украјину од трећих земаља као одговор на недостатак капацитета за производњу муниције у ЕУ, подсећа "Еурактив".

"Потребно нам је више новца. Треба нам више новца за муницију. Треба нам више муниције за Украјину", рекао је Липавски уочи састанка министара спољних послова НАТО у Бриселу.

Он је такође додао да је Русија и даље способна да произведе много више муниције од Украјине.

"Желимо да Украјина буде у стању да се одбрани... Зато позивам све да се придруже и дају новац", изјавио је шеф чешке дипломатије.

До сада се иницијативи придружило 18 земаља. Словачка и Мађарска су јасно поручиле да нису заинтересоване.

Немачка је недавно најавила да ће уложити 576 милиона евра за куповину 180.000 комада артиљеријске муниције за Украјину, док су Белгија и Финска обећале 200 милиона евра, односно 30 милиона евра.

Међутим, док је на тржишту доступно доста муниције, чешке власти истичу да су извори финансирања ограничени. Чешка се, са своје стране, обавезала да ће финансирати куповину око 500.000 комада муниције, саопштило је чешко министарство одбране.

Председник Чешке Петр Павел раније је изјавио да је та земља "идентификовала" више од 800.000 комада расположиве муниције. Чешке власти сада желе да повежу земље које су спремне да инвестирају са претходно идентификованим добављачима муниције у трећим земљама.

Муниција купљена у оквиру чешке иницијативе могла би да стигне у Украјину у јуну, наводи чешка влада.

image
VV inauguration
banner