Свет

Пси запослених и посланика улазе у Бундестаг?

З сада прописи јасно говоре да уз скутере и бицикле такође није дозвољено уносити животиње у зграде Бундестага, а једини изузетак су полицијски службени пси
Пси запослених и посланика улазе у Бундестаг?© Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP

У Бундестагу од прошле године постоји "Парламентарна група пас" чији је циљ да љубимцима запослених буде дозвољен приступ Бундестагу. Групу чини 20 запослених у парламенту и 60 посланика из свих странака, преноси "Дојче веле".

Јенс Бек из редова Слободне демократске странке (ФДП), који је и председник те парламентарне групе сматра погрешним што кућни ред Бундестага тако категорички искључује боравак паса у канцеларијама парламента.

Прописи јасно говоре да уз скутере и бицикле такође није дозвољено уносити животиње у зграде Бундестага, а једини изузетак су полицијски службени пси.

Чланови ове парламентарне групе били би задовољни кад би се допустило увођење паса у бар једну зграду Бундестага, а најбоље би било да то буде у делу који има уређену окућницу.

Први успех "Парламентарне групе пас" је да ће убудуће у Бундестаг моћи да уђу пси помагачи, односно пси који су посебно обучени да помажу особама с инвалидитетом или хроничним болестима у свакодневном животу.

Након тестирања, ови пси смеју да прате своје власнике свуда у Немачкој, у лекарску ординацију, у супермаркет, а ускоро ће то бити могуће и у Бундестагу, наводи "Дојче веле".

"Парламентарна група пас" ради и на другим темама, као што су илегална трговина штенцима, прописи о признавању терапијских паса, али и о томе да на другим радним местима буде дозвољено да се у канцеларију уводе своји пси.

image