Свет

Швајцарска поднела захтев за придруживање "Европској иницијативи небеског штита"

Шему противваздушне одбране, коју је покренула Немачка 2022, углавном подржавају чланице НАТО-а
Швајцарска поднела захтев за придруживање "Европској иницијативи небеског штита"www.globallookpress.com © © Frank Hammerschmidt

Неутрална Швајцарска поднела је захтев за придруживање шеми противваздушне одбране "Европска иницијатива небеског штита" (ЕССИ), у време повећане забринутости око безбедности због рата у Украјини.

Шему, коју је покренула Немачка 2022. године, углавном, али не искључиво, подржавају чланице НАТО-а.

Шеф швајцарског одељена за национално наоружање Урс Лоер потписао је у понедељак захтев за чланство, саопштила је данас швајцарска влада.

Иницијатива има за циљ смањење трошкова за земље координацијом набавке ваздушних и противракетних одбрамбених система, као што је ракетни систем "патриот". Такође има за циљ да омогући сарадњу у обуци, одржавању и логистици, преноси Ројтерс.

Очекује се да ће државе чланице ЕССИ, које укључују Белгију, Чешку, Данску, Естонију, Мађарску, Летонију и Литванију, ускоро размотрити швајцарску апликацију.

Након консултација, земље чланице имају два месеца да дају сагласност или изразе резерве у погледу придруживања Швајцарске програму, саопштила је влада.

Швајцарска је у априлу објавила да ће се придружити ЕССИ-ју.

image