Србија и Балкан

Чувена швајцарска неутралност: Фотографије српске војске распаљују конфликт

Швајцарско министарство је у саопштењу написало и да "слике српских војних конвоја изазивају страх да би насиље могло да ескалира"
Чувена швајцарска неутралност: Фотографије српске војске распаљују конфликт© Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

Министарство спољних послова Швајцарске осудило је, како они тврде, "насилне акције демонстраната у Звечану против Кфора".

Они су навели и да је Кфор на северу КиМ присутан "како би одржао мирно и стабилно окружење", као и да "позивају на повратак мира на север Косова".

"Сваки акт провокације мора бити избегнут од стране свих", додали су Швајцарци.

Швајцарско министарство је у саопштењу написало и да "слике српских војних конвоја изазивају страх да би насиље могло да ескалира".

Они су, међутим, изоставили да помену улогу Косовске полиције и Кфора у ескалацији сукоба на северу КиМ, пре свега у Звечану.

Припадници Кфора сукобили су се јуче са Србима у Звечану, који су протестовали против постављања албанског градоначелника у тој општини, који је пре тога "победио" на изборима, на које је изашло мање од три одсто гласача.

Иако су у Кфору оптужили демонстранте да су напали њихове припаднике, снимци са лица места показују да је ситуација заправо обрнута, односно да су војници Кфора ти који су први употребили насиље.

image