Свет

Ново правило Украјинске цркве: Уколико се молите на руском, напашће вас болест и туга

Кијев је, чини се, већ почео да примењује нови закон о забрани деловања Руске православне цркве у Украјини
Ново правило Украјинске цркве: Уколико се молите на руском, напашће вас болест и тугаwww.globallookpress.com © Sadak Souici

Украјинска црква објавила је и поставила обавештење на једном од својих храмова којим упозорава вернике да се моле искључиво на украјинском језику, а не на руском, јер уколико се буду "огрешили", на њих ће се "обрушити болест и туга". 

"Молимо вас да молитве читате искључиво на украјинском језику. Уколико их будете читали на руском, напашће вас болест и туга", пише на папиру, који је окачен на врата Саборне цркве Светог Николе у граду Николајев. 

Писмо упозорења ипак је завршено призивањем Божије благодати за вернике. "Благодат нашега Господа Исуса Христа нека буде са свима нама", ипак су пожелели из цркве.

По свој прилици, Кијев је, чини се, већ почео да примењује нови закон о забрани деловања Руске православне цркве (РПЦ) на територији Украјине, иако он још увек није званично усвојен.

Или је можда отишао и даље од тога?

Изгледа да малтретирања руских свештеника и претреси верских објеката ипак нису били довољни, па сада претњу представља и свака изговорена реч на руском.

Како су претходно пренели медији, нацрт закона о забрани деловања Руске православне цркве предвиђа потпуну забрану деловања верских организација и институција које су део или у било ком облику признају подређеност РПЦ у канонским, организационим и другим питањима. Иницијатори ове иницијативе поручују да у њој виде "још један корак ка слободној и независној Украјини".

image