Свет

Строго поверљиво: Јељцин поручио Клинтону да Милошевић неће капитулирати након НАТО агресије

Јељцин је у телефонском разговору Билу Клинтону такође скренуо пажњу на раст антиамеричког и анти-НАТО расположења у Русији због акција Алијансе
Строго поверљиво: Јељцин поручио Клинтону да Милошевић неће капитулирати након НАТО агресијеGetty © Dirck Halstead

Бивши руски председник Борис Јељцин упозоравао је свог америчког колегу Била Клинтона да je бомбардовање Југославије велика грешка, показао транскрипт разговора двојице лидера са којег је скинута ознака тајности објављен је 9. јула на сајту Архива националне безбедности САД.

Телефонски разговор између Јељцина и Клинтона вођен је 19. априла 1999. године.

"Понављам: дешавања последњих недеља потврђују да су Сједињене Државе и НАТО направили велику грешку. Погрешна вам је процена последица ситуације. Милошевић никада неће капитулирати", нагласио је Јељцин током разговора. 

Он је истакао да се догодила хуманитарна катастрофа великих размера, са значајном штетом по америчко-руске односе. Осим тога, Јељцин је напоменуо да се антиамерички и анти-НАТО сентимент у Русији шири "као лавина" због НАТО агресије над Југославијом.

"Врши се велики притисак на мене и руско руководство да помогнемо Југославији, утолико више зато што је НАТО помогао албанским борцима. Настављамо да се противимо руском мешању у конфликт, али наша способност да се успротивимо таквим захтевима је ограничена", рекао је Јељцин.

image