Русија

Путин у филму "Београд": Осуђујемо бомбардовање српске престонице, Јељцинова Русија је била слаба

Руски лидер говорио је о бомбардовању наше земље, владавини Бориса Јељцина и заузимању "Слатине"
Путин у филму "Београд": Осуђујемо бомбардовање српске престонице, Јељцинова Русија је била слабаGetty © Kremlin Press Office / Handout/Anadolu

Бомбардовање Београда не може да изазове ништа осим осуде, изјавио је председник Руске Федерације Владимир Путин, током интервјуа за документарни филм "Београд", Андреја Кондрашова, приказаном на ТВ каналу Русија 1.

"То је огромна трагедија. Оно што је Запад урадио било је потпуно неприхватљиво. Без икакве резолуције Савета безбедности УН, они су директно започели војне операције, рат у ствари, у центру Европе, и бомбардовање главног града ове земље – Београда. Па шта да кажемо. Ништа осим осуде", изјавио је руски лидер.

Путин је током интервјуа коментарисао и на владавину председника Бориса Јељцина пре 25 година, оценивши да је у том периоду Русија била зависна од различитих фактора, због чега је морала да жртвује свој суверенитет.

"Па, било је доста полуга. Русија је била у прилично слабом стању и зависила је од разних врста финансијских инструмената и механизама, од политичких, унутрашњеполитичких. У том смислу, нажалост може се констатовати да је Руска Федерација у то време изгубила значајан део свог суверенитета", одговорио је Путин на питање о повлачењу Русије са Косова и Метохије и утицају на Јељцина.

Председник Русије се осврнуо и на ранију изјаву председника Србије Александра Вучића да "Путин не би дозволио НАТО бомбардовање Југославије 1999. године, да је тада био на челу Русије".

"Видите ствар је у томе да је тамо у Југославији била другачија ситуација. Та земља била је у стању тешког унутрашњег сукоба. Стога је сада тешко говорити о томе. И чини ми се да то нема много смисла, Александар је искусан политичар, мислим да ће се сложити са мном, то је већ прошло. У сваком случају, да имамо једног савезника, ми бисмо наравно са њим градили односе, као што би то било у интересу наше земље и у интересу нашег савезника. Да смо имали било какве обавезе у односима онда бисмо, наравно, те обавезе испунили. Међутим, тада између Русије и Југославије није било таквих односа", рекао је он.

Руски лидер је направио осврт и на акцију заузимања аеродрома "Слатина" код Приштине, коју је извршила руска војска, а опширније о томе читајте у одвојеној вести.

image