Свет

Орбан европским лидерима: Наредна два месеца СВО драматичнија него икад

Европска унија не може чекати на Америку, већ мировну иницијативу треба да представи сама
Орбан европским лидерима: Наредна два месеца СВО драматичнија него икад© Kent Nishimura/Getty Images

Наредна два месеца специјалне војне операције биће "драматичнија него икада", поручио је мађарски премијер Виктор Орбан после посета Москви, Кијеву и Пекингу, а преноси "Паис", позивајући се на писма која је европским лидерима Орбан послао након својих путовања.

Према писању листа, мађарски премијер верује да Европа мора да изађе са мировном иницијативом не чекајући на Америку.

"Не можемо очекивати да ће САД представити било какав предлог у наредним месецима", навео је мађарски премијер.

Орбан је наводно уверио европске лидере да руски председник Владимир Путин и кинески лидер Си Ђинпинг верују да ће се нови мировни преговори о Украјини одржати пре краја ове године.

Он је такође напоменуо да је са кинеским лидером разговарао о потенцијалним сценаријима развоја сукоба након председничких избора у САД. Сматра, наиме, да ће нови председник САД морати да обезбеди "брзи политички резултат и пре инаугурације".

"Прекид ватре који би претходио мировним преговорима, као и брзи и интензивни мировни преговори могли би да у интересу нове администрације", сматра Орбан који додаје да Си Ђинпинг "није коментарисао вероватноћу таквог сценарија".

Орбан је 5. јула посетио Москву, где је са руским председником Владимиром Путином разговарао о потенцијалном решавању украјинског сукоба. Три дана раније Орбан се у Украјини састао са Владимиром Зеленским, да би се затим 8. јула састао са Си Ђинпингом, размењујући мишљења о перспективама решавања украјинске кризе.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је јуче да Кремљ нема информације о садржају Орбановог писма, упућеног руководству ЕУ након разговора са Путином.

image