Свет

Јутјуб, поред РТ-а, блокирао више од 80 руских канала у 2024. години

Овакви поступци су неприхватљиви и представљају чин цензуре, поручио је РКН
Јутјуб, поред РТ-а, блокирао више од 80 руских канала у 2024. годиниGetty © Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Јутјуб је од почетка 2024. године блокирао више од 80 руских канала, саопштила је прес-служба "Роскомнадзора" (Федерална служба за надзор комуникација, информационих технологија и масовних медија агенцији - РКН) агенцији "РИА Новости".

"Број руских канала које је блокирао сервис за видео-хостинг повећао се ове године, тако да је од почетка 2024. забрањен приступ за 83 руске интернет-странице", наведено је у саопштењу РКН-а.

Како напомињу у РКН, Јутјуб масовно блокира канале руских државних медија, странице познатих руских писаца и уметника који говоре у прилог Руској Федерацији и активностима власти.

Напомиње се да је од 2020. године видео хостинг блокирао приступ каналима као што су "Соловјов лајв", "Крим 24", РТ, РБЦ, НТВ, званични канал Савета Федерације. Јутјуб је блокирао и налоге Полине Гагарине, Олега Газманова, Григорија Лепса и Јулије Чичерине.

Рестриктивним мерама суштински се крше кључни принципи слободног ширења информација и несметаног приступа њима. Овакви поступци су неприхватљиви и представљају чин цензуре, саопштио је РКН.

Док се онемогућава приступ руским медијима, с Јутјуба још није уклоњено више од 61,3 хиљаде забрањених канала који, између осталог, преносе лажне информације о Специјалној војној операцији, али и екстремистичке материјале, те пропагирају нетрадиционална сексуална опредељења и шире снимке у којима малолетници чине незаконите радње.

image