Србија и Балкан

Нови удар невидљивих цензора: Јутјуб опет против РТ Балкан

Позивамо новинарска удружења да прекину громогласну тишину којом су претходних годину дана пратили притиске са којима се у свом новинарском раду суочава наша редакција.
Нови удар невидљивих цензора: Јутјуб опет против РТ Балкан

Невидљиви цензор поново је ударио на нашу медијску кућу, па је Јутјуб, без икаквог упозорења и образложења, угасио три канала које је покренуо РТ Балкан: "Мојих пет минута" главног уредника Николе Врзића, подкаст "Локомотива" аутора Тиосава Пурића и Марка Николића, и "Релативизација" Љиљане Смајловић.

Према основним правилима компаније, канал на Јутјубу може бити угашен због приговора корисника на видео садржај - три узастопна упозорења у року од 90 дана аутоматски гасе канал. Таква упозорења нашој редакцији нису стизала, а опет, као у таласима – на свака три, четири месеца из интернет простора нестају садржаји које РТ Балкан производи.

Ови налози су већ били на Јутјубов листи непожељних, два пута, а њима се придружује и канал "Савети за возаче". Главни канал РТ Балкан поживео је најкраће на овој друштвеној мрежи – "Гугл" га је, у складу са демократским вредностима Запада, угасио после свега три недеље. Исто је прошао и канал Марка Долаша "Вести у два минута".

Будући да РТ Балкан све време ради у складу са правилима професије, али и обраћајући дужну пажњу на правила мрежа на којима емитује свој садржај, најпре ће бити да је заједнички разлог за то што наше канале прекрива интернет мрак – једноставно цензура.

"Тоталитарна демократија" са Запада у пуном је замаху када су руски медији у питању. Угасити, блокирати, санкционисати, забранити, јер Русима, верују на Западу, никако не треба дозволити да наруше наративе које су подметнули НАТО и ЕУ.

Очигледно је реч о широј акцији Јутјуба, јер им је засметао и руски медиј Спутњик у Србији, па је тако блокирао све њихове канале, међу којима је и канал главног уредника Љубинке Милинчић "Мој поглед на Русију".

Ово није први пут да "демократски" Запад спроводи цензуру над Спутњиком. Од почетка руске специјалне војне операције у Украјини целокупан видео садржај Спутњика Србија је блокиран на Јутјубу, као и остали канали повезани са телевизијом РТ и агенцијом Спутњик у Европи. Скрећемо пажњу да нећемо посустати у својој борби за истину", поручују из Спутњика.

Позивамо зато новинарска удружења да напокон прекину громогласну тишину којом су претходних годину дана пратили притиске са којима се у свом новинарском раду суочава наша редакција. 
image